Fem klassiker vi minns

SPORTBLADET

I dag brakar giganterna samman igen.

Och Rafael Nadal, 27, och Novak Djokovic, 26, saknar knappast incitament.

En av dem kommer att skriva ny tennishistoria.

En titel i Paris är allt som saknas för att Novak Djokovic ska fullborda sin "Career Grand Slam".

Samtidigt stångas "King of Clay" för att bli den förste någonsin att vinna en och samma Grand Slam-turnering åtta gånger.

Vi är inte ens framme vid finalen, som spelas på söndag. Men jo, det är i dag som Franska Öppna 2013 avgörs.

Nu möts Rafael Nadal och Novak Djokovic för 35:e gången.

Här är fem klassiska möten vi minns.

1. Australian Open 2012, final

När Rafael Nadal tog hem det första setet var det hans 135:e 1-0-ledning i en Grand Slam-match. Bara en gång tidigare – 2007 mot landsmannen David Ferrer – hade han tappat en sådan ledning.

Nu var det ju inte vilken motståndare som helst som stod på andra sidan. Det var Novak Djokovic. En Novak Djokovic som bara 48 timmar tidigare hade gått en episk långkörare mot Andy Murray.

Ändå hade han krafter över för att slå Nadal och vinna sin dittills tredje Australian Open-titel. Det tog bara fem timmar och 53 minuter...

(Se highlights, OBS! Extern länk)

2. Madrid, 2009, semifinal

I fyra timmar och två minuter varade denna … tresetare(!). Den som än i dag är tidernas längsta (matcher som inte avgörs i tie-break räknas ej). Nadal var bara en hårsmån från att bli slagen av Djokovic på grus för första gången i karriären. ”Nole" spelade sig fram till tre matchbollar, men sakade samtliga. I stället kunde Mallorca-sonen pusta ut efter sin 33 raka matchseger på grus.

Efter nederlaget sa Djokovic att han hade spelat en av sina bästa tennismatcher någonsin. Ändå vann han alltså inte.

(Se highlights, OBS! Extern länk)

3. US Open 2011, final

Han hade redan vunnit Australian Open. Men det här var året då Novak Djokovic slog sig in i världseliten på riktigt. Och inte minst, året då han skaffade ett rejält övertag på Rafael Nadal.

Serben blev – efter fyra timmar och tio minuters intensivt bollande – den sjätte spelaren någonsin att vinna tre av fyra Grand Slams under samma år.

– Han gjorde en fantastisk turnering och jag hoppas att vi spelar många fler tuffa matcher de kommande åren, sa Nadal efter förlusten.

Han fick ju rätt, spanjoren.

(Se highlights, OBS! Extern länk)

4. Franska Öppna 2012, final

Matchen där allt stod på spel. En serbisk seger och Novak Djokovic hade stått som regerande mästare i alla fyra Grand Slam-turneringer. En spansk seger – och Rafael Nadal skulle gå om Björn Borg som tidernas meste Franska Öppna-vinnare.

När Nadal drog ifrån till 6-4, 6-3 och skaffade sig ett tidigt break i tredje, såg han ut att gå mot en storstilad 3-0-seger. Men vädergudarna ville annat och i takt med att gruset blev allt blötare, bjöds Djokovic in i leken. Matchen spelades inte klart förrän dagen därpå. Då var Nadal, till slut, för stark – och befäste sin position som kungen av den franska grustäppan.

(Se highlights, OBS! Extern länk)

5. Monte Carlo 2013, final

Han hade aldrig, i hela sin proffskarriär, förlorat en match på Monte Carlos grus. Efter åtta år och 46 raka matchvinster tog det tvärstopp. Visst, Nadal var knappast helt återställd från den knäskada som hade hållit honom borta från tennisen i över ett halvår, men i grund och botten vann "Nole" för att han helt enkelt var den bättre spelaren av de två – på grus, dessutom. I dag kliver serben in på Philippe Chatrier-banan med vetskapen om att han vann den senaste grusmatchen mot Nadal.

– Det är något som kan ge mig en mental fördel, säger Djokovic.

(Se highlights, OBS! Extern länk)

ARTIKELN HANDLAR OM

Tennis