”Det är väldigt kul att psyka”

avMalin Wahlberg

SPORTBLADET

Yderström har utvecklats under åren i USA: Är en jäkla vinnarskalle

Foto: BILDBYRÅN BILDBYRÅN
”Nyttigt för mig” Under tiden i USA har Stefanie Yderström fått mycket hjälp av lagets mentala tränare – något som gjort henne till en bättre basketspelare. ”Det var väldigt nyttigt för mig. Nu känner jag mig starkare”, säger hon.

SÖDERTÄLJE. Den mentala träningen har gjort Stefanie­ Yderström till en bättre basketspelare.

Men det är inte bara det starka psyket som 23-åringen utvecklat under åren i USA.

– Jag tycker att det är väldigt kul att psyka och trashtalka, säger landslagsguarden.

Stefanie Yderström lämnade Sverige och Södertälje för fyra år sedan. Flytten gick till Miami för spel på college – och efter åren i USA är 23-åringen bättre än någonsin.

– Jag har mognat i spelet. Mitt försvar har blivit bättre och sista året fick jag ta en stor ledarroll och det har utvecklat mig mycket, säger hon.

”Var lite jobbigt”

Men tiden i USA var inte alltid enkel.

– Det var lite jobbigt ett tag. Jag var lagkapen i år och man kan ju tro att det är lätt men det var väldigt svårt och tog mycket på krafterna mentalt. Jag tappade fokus på mig själv och brydde mig mer om alla andra, säger Yderström.

23-åringen fick hjälp av lagets mentala tränare och det gav resultat direkt.

– Det var väldigt nyttigt för mig och speciellt bra för mitt självförtroende. Han hjälpte mig att fokusera på mig själv och inte bara laget. Nu känner jag mig starkare, säger hon.

En av lagets tuffaste

Yderström, som var med och tog Sverige till EM förra sommaren, är en av lagets tuffaste spelare. Och hon har inga planer på att göra det lätt för motståndarna i EM.

– Sverige har inte varit världens bästa basketnation så det är lätt att folk kör över oss och då måste man sätta ner foten. Det är nog därför det gått så bra för det här laget, för att vi har starka inidivder som är starka mentalt, säger Yderström och fortsätter:

– Man får inte vika ner sig. Jag är en jäkla vinnarskalle så jag tycker att det är kul att psyka och trashtalka lite.

”Alla kommer göra allt”

Vad brukar du säga?

– Nu kan jag inte köra lika mycket för det låter så töntigt på svenska. Men om jag spelar på en spelare som driver mycket mot korgen kanske jag backar av lite och säger ”skjut, skjut, skjut”. Ibland vet man att man kan komma åt vissa och på den här nivån tycker jag att man kan göra det.

Yderström tror att motståndarna fortfarande underskattar Sverige trots succén i kvalet. I EM tänker hon bevisa att de har fel.

– Det är nytt för oss men vi är vinnarskallar allihopa så alla kommer göra allt för att vinna. Vi viker inte ner oss, säger hon.

Stefanie Yderström om...

...flytten till USA:

– Bara att lämna Södertälje och byta klubb och miljö har varit väldigt nyttigt för mig både som basketspelare och människa. Det har varit jobbigt att vara borta från familjen. Sedan blir det ju lite kulturkrock i början. I Sverige är alla väldigt snälla och sammanhållningen i laget var väldigt bra. I USA är det lite mer individuellt.

...framtiden:

– Det ska bli spännande. Jag vill spela på hög nivå i en klubb i Europa. Jag är inte redo att flytta hem till Sverige igen.

...EM:

– Jag tror fortfarande att folk underskattar oss och tror att vi bara hade något förra sommaren. Vi har aldrig varit i ett stort mästerskap så det kommer att bli annorlunda, men alla är väldigt starka mentalt så jag tror att vi kommer att klara det bra.

ARTIKELN HANDLAR OM

Basket