300 NHL-spelare samlades i natt

SPORTBLADET

Sista chansen att rädda säsongen: ”Det kommer att hända mycket”

Foto: Foto: Reuters
MASSMÖTE. Spelarfackets boss Donald Fehr talar till den samlade pressen. Cirka 300 NHL-stjärnor samlades i New York i natt för att sätta press på förhandlingarna med ligan.

Det är nu eller aldrig. I natt samlades 300 NHL-stjärnor i New York för att i sista stund tvinga fram en deal med ligan.

– Det kommer att hända mycket de närmaste dagarna, säger svenske backbjässen Douglas Murray.

Ja, det formligen kryllade av NHL-spelare på det stora Marriott-hotellet vid Times Square i New York i natt.

300 stycken hade slutit upp för stormöte med fackbossen Donald Fehr i dagarna två – bland dem åtskilliga svenskar.

I myllret syntes till exempel Henrik Zetterberg, Johan Franzén, Niklas Kronwall, Daniel Alfredsson, Gabriel Landeskog, Mikael Samuelsson, Anton Strålman, Jacob Josefson, Mattias Tedenby, Henrik Tallinder, Adam Larsson, Patric Hörnqvist och Douglas Murray.

– Det är roligt att så många sluter upp, förhoppningsvis kan den här enigheten leda till att vi kan nå en lösning, säger Zetterberg.

– Situationen är tråkig, vi vill spela.

Ligan lämnade under onsdagen ett nytt bud som Gary Bettman, NHL-kommissionären beskriver som ett avsevärt tillmötesgående – och om det inte accepteras dras det tillbaka.

Murray till Djurgården

Spelarna verkar dock inte alltför imponerande.

– Inget är ju klart ännu, men vi är inte särskilt glada över budet, säger Douglas Murray, som sitter med i den så kallade förhandlingskommittén och befunnit sig i New York i flera dagar.

Han låter ändå försiktigt optimistisk inför slutspurten fram till den hotande lockouten natten mellan lördag och söndag.

– Jag tror att mycket kommer att hända de närmaste dagarna. Ska det hända så ska det liksom hända nu, säger San Jose-stjärnan.

Om inte hör ”Dogge” till de som kan komma att utnyttja det faktum att Hockeyallsvenskan hemma i Sverige till sist beslutat sig för att tillåta spelare på korttidskontrakt.

– Ja, om jag spelar i Sverige blir det definitivt Djurgården och i andra ligor är de nog intresserade av att signa spelare som brukar göra mer poäng än jag gör, skrockar han.

Deadline söndag 06.01

Övriga svenskar har ännu inte tagit ställning vad Hockeyallsvenskans nya ställningstagande får för konsekvens för deras egen del.

– Jag kommer till en början att avvakta och se vad som händer, sedan får vi se. Men jag har ärligt talat svårt att tänka mig att spela i Allsvenskan, säger ”Zäta”.

Facket fortsätter överlägga i New York under torsdagen och hoppas sedan kunna svara på ägarnas senaste bud.

Om parterna inte kommer överens tas spelarna 06.01 på söndag morgon, svensk tid, ut i lockout.