De vill köra på Friends

SPORTBLADET

Hoppas få speedwayfinalen till nationalarenan

Rundbanesporten sneglar mot bandyn.

I framtiden kan lag-SM-finalen i speedway avgöras på Friends Arena.

– Vi kommer att arbeta för att hitta en lösning, ­säger Börje Bellinger, ­ordförande i Föreningen svensk speedway.

Bandyn tog ett stort steg in i framtiden tidigare i år, då Hammarby besegrade Sandviken i den första SM-finalen på Friends Arena. Titelmatchen, som tidigare avgjorts på Studenternas IP i Uppsala, lockade inte mindre än 38 474 åskådare och omsatte närmare åtta miljoner kronor.

I framtiden hoppas speedwayfolket få uppleva en liknande publik- och kassasuccé på nationalarenan.

Idén lanserades vid gårdagens upptaktsträff inför elitserien, som inleds den 7 maj.

– Det vore fantastiskt. I år går det inte, men vi ska ­absolut diskutera det och undersöka alla förutsättningar, säger Börje Bellinger under sitt tillfälliga besök på Friends Arena.

Tanken kittlar

Tanken på en final på neutral mark kittlar inte ­bara honom utan även klubb­ledare och förare.

Med nuvarande upplägg möts finallagen i två matcher, hemma och borta. En eventuell endagsfinal i Solna skulle eliminera risken att finalen är avgjord i ”halvtid”. Dessutom är taket en garanti för att finalen, oavsett väder, kan köras på utsatt datum.

– Det är en kanonidé. Jag tror att det skulle finnas ett väldigt stort intresse. Alla kan ju ta sig till Stockholm, säger förre VM-föraren Peter Ljung, som kör för Västervik.

I år avgörs SM-finalerna den 17 och 18 september. ­Senare samma vecka körs den första VM-deltävlingen på Friends Arena, som har ett gällande femårskontrakt med arrangören BSI.

Om evenemanget i Solna får en permanent plats i VM-kalendern finns möjligheten att köra lag-SM-­finalen följande tisdag, som är den stora speedway­dagen.

”Framtiden får visa”

Tony Olsson, som är tävlingsdirektör för Grand Prix-serien och samtidigt vd på styrorganet SSI, Svensk speedway och isracing AB, kommer att ha en nyckelroll i de fortsatta diskussionerna.

– Det är en tanke att jobba vidare med, men om det blir verklighet vågar jag inte ens spekulera i. Det får framtiden visa, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Speedway