Gunnar Ek: ”Om killarna nu är oskyldiga borde de göra rätt för sig”

SPORTBLADET

Chefen för Aktiespararnas bolagsbevakning Gunnar Ek är förbannad på svensk polis och åklagarmyndighet.

Han tycker att dessa inte agerar.

– Enligt mig är allting soklart, männen bakom Obol är brottslingar, säger Gunnar Ek.

Foto: Gunnar Ek.

Han är den som varit mest kritisk till Obol Investment och dess verksamhet. Redan dagarna efter att affären rullade i gång i svensk media krävde han att svensk polis skulle efterlysa frontfigurerna Jan Saradlic och Bo Johansson.

– Men vad har hänt? Ingenting, säger Gunnar Ek upprört.

– Jag har pratat med flera svenska investerare som saknar sina pengar och som givetvis är helt förtvivlade. Det är märkligt att ingen från myndighetshåll gör någonting för att försöka få tillbaka kapitalet.

Det talas om 25-30 miljoner kronor som är borta, kan det stämma?

– I Sverige har ju enbart Längmanska företagarfonden satsat tio miljoner kronor i Obol. Jag har dessutom pratat med flera privatpersoner som satt in mångmiljonbelopp i företaget.

”Det kostar att vara på flykt”

– Men personligen tror jag att det finns betydligt mer pengar investerade i Obol. Kanske inte från Sverige, men från Tyskland och Schweiz har ju företaget också verkat och därifrån har vi inga uppgifter, säger Gunnar Ek som tycker att Jan Saradlic och Bo Johansson själva borde komma och ställa allting tillrätta.

– Om killarna nu är så oskyldiga, som de själva hävdar, borde de rimligtvis ta kontakt med svenska myndigheter och göra rätt för sig. Det finns ju, enligt uppgifter, pengar i Kanada, men det är bara Johansson och Saradlic som kan hjälpa till att få loss dessa, säger Gunnar Ek.

Och fortsätter:

– Dessutom saknas ju bokföringen. Ingen vet hur mycket var och en av investerarna ska ha tillbaka. Det vet bara Saradlic och Johansson.

Tror du att de svenska investerarna får se sina miljoner igen?

– Jag hoppas det, men det förutsätter att polisen, åklagarmyndigheten och finansinspektionen agerar nu! Jag är rädd för att herrarna som är borta annars lever upp alla tillgångarna.

– Det kostar nämligen att vara på flykt undan rättvisan, tillägger Gunnar Ek.