Delfiner i trä spökade för Bengtssons häst

SPORTBLADET

”Vi litar på Rolf-Görans rutin”

Foto: Full fokus Rolf-Göran Bengtsson och Ninja La Silla klipper ett hinder.

På det svenska pluskontot efter den första dagen i EM-hoppningen:

Helena Lundbäck.

På minus:

Ninja La Sillas rädsla för delfiner.

Sverige ligger nia i nationshoppningen efter onsdagens tidshoppning. Tio lag når finalen sent på fredag eftermiddag.

Ingen final, ingen chans att nå OS.

Tidstilläggen som Lotta Schultz (två nedslag) och Royne Zetterman (ett) drog på sig var inte mycket att orda om.

Problemen kom när Rolf-Göran Bengtsson, lagets mest meriterade ryttare, hamnade i trubbel.

Över nio hinder gick det som en dans, men på vägen hem fick han och Ninja La Silla det allmänt besvärligt. Rivningar på tian och näst sista hindret.

Det var illa.

Kostsam vägran

Värre var att hästen däremellan vägrade att kliva över det andra hindret i tvåkombination. Bara att vända och försöka igen.

Det kostade tid, mycket tid.

Aldrig bra i en tidshoppning och den digitala klockan stannade på 92,60 sekunder. Bengtsson sjönk som en sten i den individuella resultatlistan. Där ligger han som 67:a, 12,78 felpoäng efter.

Det trista var att han med den ritten också drog med sig laget i raset. Vad som efter Schultz, Lundbäck och Zetterman såg ut att kunna räcka till något runt platserna fem till sju blev plats nio.

TVåkombinationen var ett spöke för hästarna. Det var rena rivningshetsen där. Två identiskt lika hinder, bestående av fyra träskivor som avbildade hoppande delfiner och med några plankor som tak, satte skräck i de hyperkänsliga djuren.

– Det hände många lustiga saker och mängder med fel där. Det är egentligen ett massivt hinder att hoppa på så de ska inte ha ned det, men det var just att det stod två hinder efter varandra som fick hästar att ta felbeslut, säger Rolf-Göran Bengtsson.

Gretzer nöjd ändå

Förbundskaptenen Maria Gretzer valde att se första EM-dagen från den positiva sidan.

– Jag är ganska nöjd. Det är otroligt tätt mellan lagen. Lotta har fått debutera, fick två pluttfel, men hon red väldigt bra. Helena sate en nolla med en debuterande häst, kanonbra och Isaac och Royne såg ut som vi hade väntat oss.

– Vi litar på Rolf-Görans rutin, att han fixar till det i morgon (torsdag), säger Gretzer.

Inför torsdagens andra kvalomgång till finalen leder Tyskland nationshoppningen före Schweiz och Holland. Därefter följer Storbritannien, Belgien, Spanien och Irland. Sverige måste passera två av dessa för att kvala in till OS.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Ridsport