Motorlistan

SPORTBLADET

1 Lewis Hamilton

Veckans snackis. Både för att han på söndag kan bli tidernas yngsta världsmästare i formel 1 och för att hans agerande i Japans GP utreds. Straffas han kan VM-titeln försvinna...

Lördag RTL kl 07.45, Tv 6 kl 07.55. Söndag RTL kl 08.00, TV 6 kl 07.55.

2 Marcus Grönholm

Han leder rally-VM med tio poäng när nu fem tävlingar återstår, tre av dem på asfalt. Det är den jagande fransmannen Sebastien Loebs specialité så finländaren har varit i Storbritannien för att specialträna med Rob Wilson, som tidigare hjälpt Mikko Hirvonen.

Spaniens VM-rally Eurosport lördag 00.15, söndag kl 00.00 Söndag SVT 2 kl17.00

3 Valentino Rossi

Han missade VM-titeln i MotoGP i år och nu ryktas det om rally-VM. Italienska Sky berättar att han är överens med Fiat om att köra VM i rally 2009, om Fiat inte får fram en duglig bil ska han köra MC fram till och med 2010. Fiat dementerar.

4 Fernando Alonso

Ferraris Jean Todt har stängt dörren, däremot har Renault plats för honom när han är fri att gå, skriver Gazetta dello Sport. En paus är han inte intresserad av och McLaren förhandlar inte med någon förare innan säsongen är över.

5 IndyCar

Konkurrensen med ChampCar är hård, därför blir det ett nytt system för prispengar. Varje team får 1,2 miljoner US-dollar per bil som kör de 17 loppen. Dessutom blir det prispengar till det första fem, 35 000 US-dollar för seger och 10 000 till femman, detta gäller alla lopp utom Indy 500. I Indianapolis får segraren 2,5 miljoner US-dollar, tvåan 1,25 miljoner och trean 775 000. Det är en ökning med 25 procent.

6 Nico Rosberg

Nämns som Fernando Alonsos ersättare i McLaren-Mercedes.

– Om Alonso lämnar oss skulle jag helst se en tysk av samma typ som Hamilton, säger Mercedes Norbert Haug enligt sport1.

De två har redan kört i samma kartteam. Som ersättare i Williams snackas det om GP2-segraren Timo Glock eller Adrian Sutil, Spyker.

7 Ralf Schumacher

Tysken med rekordlönen lämnar Toyota F1. Vilka framtidsplaner han är inte klart. Även här nämns Sutil och Glock som ersättare.

8 Jac Villeneuve

I morgon ska han försöka kvala in till sitt första lopp i Nextel Cup, NASCAR. Även den trefaldige IRL-mästaren Sam Hornish Jr ska gör ett kvalförsök.

SUAW-Ford 500, Viasat Sport 3, söndag kl 19.00.

9 Dario Franchitti

Indy 500-segraren och Indymästaren har skrivit ett flerårigt kontrakt med Ganassi och kör NASCAR 2008. Han blir teamkompis med Juan-Pablo Montoya. Han får bilen med nummer 40.

10 Prodrive

Ron Dennis bekräftar att McLaren-Mercedes ska leverera chassin och motorer till nästa års F1-debutanter – om reglera tillåter det.

Motorstopp

FIA

Samtliga stall, utom Ferrari, fick besked om vilka däck som skulle användas i Japan innan loppet. Till Ferrari kom det viktiga e-mailet först sju minuter EFTER start. Italienarna tvingades till extra depåstopp för att undgå diskning – det kan kosta Kimi Räikkönen VM-titeln. FIA har bett om ursäkt och ska se över rutinerna, räcker det?

ARTIKELN HANDLAR OM