Något riktigt stort är på gång i Boston

SPORTBLADET

NEW YORK. Så Red Sox ”svepte” Colorado Rockies i World Series.

Snyggt jobbat.

Men bäst av allt:

Det kan vara starten på en oerhörd vinter för fansen uppe i den klassiska sportstaden i Massachusetts.

Det blev inte mycket till dramatik i årets World Series.

Klassiska Boston Red Sox tryckte till uppkomlingen Colorado Rockies i fyra raka – och det var aldrig något snack. Siffrorna antyder måhända täta fajter, men faktum är att stjärnorna från Massachusetts, med MVP:n Mike Lowell i spetsen, långa stunder spelade ut Denver-laget.

Förmodligen avgjordes World Series redan när rödstrumporna vände 1–3-underläget mot Cleveland i serien innan.

Det var där de hittade självförtroendet, killer-instinkten och det som amerikanerna kallar momentum.

Festen pågår sannolikt fortfarande på de vackra gatorna i Beantown. Om nu fansen kan förlika sig med att vara vinnare – igen. Med sina åtta decennier utan titlar och sin omsusade förbannelse har Red Sox-supportrarna varit lite av amerikanska bajare och nästan koketterat med sin förlorarstatus. Att plötsligt vinna två titlar inom loppet av fyra säsonger måste kännas egendomligt.

Men som en av ägarna konstaterade efter den avgörande matchen i Denver i söndags:

– Förra gången vann vi för våra föräldrar och deras föräldrar, som lidit sig igenom åtta decennier av besvikelser.

– Den här segern är vår generations. Ungdomens.

Häftigt nog kan fansen i Boston, en av USA:s mest utpräglade sportstäder, få fler magnifika segrar att fira den här vintern och våren.

Många fler.

Fotbollslaget New England Patriots har hittills gjort en perfekt säsong – vunnit åtta matcher av åtta möjliga – och är definitivt en ”contender” för Super Bowl. Väl där (det vill säga: om de får bukt med regerande mästarna Indianapolis Colts under slutspelet) är det svårt att tänka sig att någon konkurrent från NFC-ligan ska kunna hindra dem.

Efter några år på riktig dekis verkar dessutom basketlaget Boston Celtics ha något stort på gång. Den sensationella värvningen av duon Ray Allen och Kevin Garnett har väckt hoppet om att de gröna ska kunna byta jumboplatsen i Atlantic-divsionen mot den direkta motsatsen – och sedan utmana bjässarna i väst.

Sist men inte min... jo, klart minst faktiskt, men ändå … hockeylaget Bruins har också börjat bättre än på flera år och ligger just nu på slutspelsplats. Få räknar med att de ska kunna utföra några underverk, men som dom säger: Hockey är hockey. Tar man sig bara till playoff kan vad som helst hända. Fråga Edmonton årgång 05–06.

Kontentan är kort sagt att det kan bli en sjusatan till idrottsvinter i Boston.

Här i New York är det desto deppigare. Direkt efter sista bollen var kastad i World Series – en distinkt strike av Jonathan Papelbon, by the way – meddelade ”A-Rod” att han avsäger sig optionen i kontraktet med Yankees och ger sig ut på den den fria marknaden.

Det betyder förmodligen att han försvinner, även om det väl inte är något överflöd av klubbar som kan erbjuda årslöner på 30 miljoner dollar, och att vi för sista gången hört den klassiska New York-repliken ”How about that A-Rod”.

I natt inleddes NBA-säsongen, med matcherna San Antonio-Portland och LA Lakers-Houston.

Jag är egentligen inte tillräckligt insatt för att kunna förutse hur det kommer att arta sig, men enligt experterna kommer de stora elefanterna i väst att dansa bäst igen. Dallas Mavericks, San Antonio Spurs, Phoenix Suns, Houston Rockets och Utah Jazz alltså.

Knicks?

På papperet ser det som vanligt bra ut, men den beklämmande cirkus som föregått säsongen lovar sannerligen inte gott.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL