Laul: Logiken säger Malmö – men jag tror Helsingborg tar det

SPORTBLADET

Logiken säger Malmö FF: samma tränare, samma startelva, ett antal ynglingar som blivit ett år äldre och ett år klokare.

Men den svenska fotbollsallsvenskan är allt annat än logisk.

Med en dryg månad kvar till premiären verkar det största hotet mot MFF återigen bli Helsingborg, tätt följda av Örebro.

När jag skriver att allsvenskan inte är logisk bygger jag det på att den är världens jämnaste liga. Varje år finns 6–8 lag som har en någorlunda realistisk möjlighet att vinna – och det är nästan alltid olika lag som vinner. Det enda topplag som inte brukar lyckas är det som lyfts fram som storfavorit.

I år är det rimligt att anta att Malmö FF eller Elfsborg får bära favoritskapet: MFF kan fortfarande ställa upp med guldelvan, Elfsborg har förstärkt sin elva så till den milda grad att målsättningen bara kan vara guld.

Närmast bakom i förhandstipsen lär vi hitta Helsingborg och Örebro trots att båda föreningarna redan försökt tona ner snacket. Erik Edman sågade sitt HIF, John Alvbåge ÖSK. Allt för att dämpa eventuella förväntningar.

Jag vet inte om jag låter mig luras så lätt.

HIF har seriens bästa forward

Fjolårets silvervinnare kan starta årets säsong med allsvenskans bästa forward Alexander Gerndt i laget. Visserligen valde en nyckelspelare att gå till Lantzkrona i stället och en annan, Joel Ekstrand, flyttade till Udine.

Men när vi skriver februari 2011 finns spelare som kan fylla hålen: på mitten ser det spännande ut med May Mahlangu och Ardian Gashi – eller varför inte ett genombrott av Marcus Bergholtz, 22? I försvaret skapar lånet från FC Köpenhamn, Peter Larsson, förutsättningar att finna en permanent mittbackslösning under sommaren.

Träningsmatcher är träningsmatcher är träningsmatcher men efter förlusten mot Elfsborg och krysset mot Odense i januari har Helsingborg radat upp stabila segrar mot Bröndby, Ängelholm och Odense (igen).

Bara ett insläppt mål under februari medan Gerndt, Erik Sundin och Rasmus Jönsson gjort två vardera framåt.

Örebro tvåa

I mitt preliminära tips har jag Örebro som tvåa. Senaste åren har de tagit steg för steg mot toppen och nästa vore just en andraplats. Det stora frågetecknet för ÖSK är hur mycket Andreas Haddad kan bidra med som ensam central anfallsspets. Positionen känns på förhand som ett bra lags akilleshäl.

Elfsborg och MFF då? Tja, i Borås talas det om att prova nytt spelsystem vilket i kombination med många nya spelare kan skapa viss turbulens. I Malmö hoppas jag på en total Champions League-satsning och att den lyckas. Blir det så borde MFF:s chanser att samtidigt hålla greppet om allsvenskan påverkas negativt.

Noterbart i övrigt:

AIK går mot en klart bättre säsong än i fjol men blandar sig knappast i toppstriden med centrala mittfältet Tjernström/Danielsson.

IFK Göteborg kan tvingas till ett störande tränarbyte mitt under säsong.

Djurgården riskerar att förlamas av oklar befälsordning genom den märkliga dealen med Magnus Pehrsson.

Halmstad kan ryka all världens väg samtidigt som den spanska satsningen är bland det mest spännande på förhand.

Redan uppskrivna Syrianska har – för att vara nykomling – en mycket rutinerad startelva.

Till sist: det har säkert skrivits förr men inte kan väl Gefle lura oss en gång till?