Hjärnan säger Färjestad, hjärtat säger Skellefteå

Foto: Efter 33 långa år är Skellefteå AIK åter i en SM-final. Då, 1978, vann laget SM-guld och i årets final mot Färjestad tippar de flesta på en tuff drabbning – kanske till och med sju matcher.
SPORTBLADET

LULEÅ. Hjärnan säger Färjestad.

Hjärtat säger Skellefteå.

Statistiken säger sju matcher.

Men jag skulle unna Skellefteå ett SM-guld efter 33 års väntan.

Västerbotten förtjänar att bli Bästerbotten igen.

Skellefteå tog sitt senaste SM-guld 1978. Västerbotten tog sitt senaste 1987, då Björklöven slog just Färjestad i finalen. Björklöven spelar numera i division I och Skellefteå tog steget tillbaka till elitserien 2006.

Redan då hade man börjat bygga upp en organisation och en juniorverksamhet för framtiden.

På papperet skiljer ingenting

Fem år senare är klubben i SM-final. Det är en fantastisk resa som klubbdirektören Pea Israelsson och sportchefen Lasse Johansson gjort möjlig genom en genomtänkt spelidé, att fostra egna juniorer i världsklass och krydda det hela med smarta värvningar av både spelare och ledare.

Det jag gillar med Skellefteå är att de verkligen vill spela hockey. Det ska vara offensivt och underhållande.

När Hans Särkijärvi tog laget i en mer defensiv riktning, handplockade man nästan helt okände Anders Forsberg och satte full fart framåt igen. Det var orsaken till att Skellefteå gjorde flest mål i grundserien – 173 mål – tillsammans med HV 71.

Och glöm inte att Skellefteå toppade grundserien från omgång 50 och fram till sista omgången, då Forsberg valde att vila lagets stjärnor inför slutspelet. Det kostade seriesegern, då både HV 71 och Färjestad gick om i sista omgången.

På papperet är det nästan ingenting som skiljer de båda finallagen åt. Färjestad slutade tvåa i grundserien på 96 poäng och +30 i målskillnad. Skellefteå blev trea med 96 poäng och +28. De två plusmålen ger nu Färjestad en eventuellt sjunde och avgörande match hemma i Löfbergs Lila Arena.

I fjol hade Skellefteå den fördelen i SM-kvartsfinalen mot samma Färjestad, där de vann den sjunde och avgörande matchen hemma i Skellefteå Kraft Arena.

Redan då var det nästan omöjligt att skilja lagen åt och resultaten var 3–2, 2–3, 4–5, 3–2, 2–0, 1–2 och 2–1. Tre av matcherna avgjordes i sudden. Jag tror det kommer bli lika jämnt den här gången.

Vinnarkultur i Karlstad

Färjestad är knappa favoriter naturligtvis. De har knappt behövt trampa på gasen i SM-slutspelet än och har haft en behaglig resa med 4–1 i matcher mot Brynäs och sedan 4–0 i semifinalen mot AIK.

Dessutom har värmlänningarna en enorm slutspelsrutin. De har varit i SM-final åtta av de senaste elva åren. Det är helt makalöst och inget annat lag är i närheten av den jämnheten och förmåga att vara ett topplag år efter år.

Vinnarkulturen sitter i väg garna i Löfbergs Lila Arena, där de flesta spelare varit i den här situationen förr och vet exakt hur de ska agera.

Norrland behöver SM-bucklan

Skellefteå har också spelare som spelat SM-finaler, men jämfört med Färjestads meriter är de fortfarande en lilleputt. Men jag känner att det skulle vara bra för hockeyn om Skellefteås offensiva inriktning tog dem hela vägen.

Inte för att Färjestad är något gnetlag, men en SM-buckla i Karlstad skulle bara bli en i raden.

Norrland behöver den mer.

Till sist vill jag även hylla Luleå som bjöd på en makalös underhållning i den här sjätte och sista matchen.

De kom ut som ett nytt lag och det sista Slaget om Norrland hade inga som helst hämningar.

Luleå trummade på framåt från första nedsläpp och det blev rena vilda västern jämfört med de tidigare matcherna.

Norrbottningarna var faktiskt det aningen bättre laget i den här matchen och sett över tre perioder.

De gjorde sin bästa match, men föll ändå.

Men kan Luleå behålla stommen i det här laget och fylla på med några toppspelare kommer de att vara ett topplag nästa år igen.

ARTIKELN HANDLAR OM