Kung Loeb – bara en outsider i årets rally

SPORTBLADET

Kungen har kommit till Värmland, och han är på jakt efter sin åttonde titel.

Men i Sverige är Sebastien Loeb ingen självskriven segrare.

Här försvaras skogen av den nordiska armén.

Sebastien Loeb är tidernas mest framgångsrike rallyförare. Han är legendaren, kungen och kejsaren.

Inom rallyvärlden är han allt – överallt.

Men inte i Sverige.

Här är han en helt vanlig fransman som är ute på hal is.

Det kan möjligtvis tyckas som lite förmätet att skriva så om en så fantastisk idrottsman som Sebastien Loeb är. En man som har vunnit sju VM-titlar i rad, som har alla viktiga rekord och som är på väg att bli historisk när han tar sin totalt åttonde VM-titel.

Jag skriver när, inte om, för i det här fallet handlar det om när.

Sett över hela säsongen finns det knappast någon som kan hota Sebastien Loeb, inget annat än han själv eller en skada. Han är komplett som förare, han har en bil som kan vinna, och han har ett team och en teamkollega av världsklass.

Mycket talar mot

Men just i Sverige får han det svårt.

De flesta VM-tävlingarna avgörs på grus och sedan på asfalt. På de två underlagen trivs han betydligt bättre än på snö, och därför är han själv också försiktig när han påpekar att svenska rallyt kommer att vara det viktigaste rallyt den här säsongen.

Han har bara en seger i Sverige, och den kom så långt tillbaka som 2004. Med undantag för 2005 har det varit Ford som regerat i de värmländska skogarna. Och teamet med Mikko Hirvonen, segrare 2010, och Jari Matti Latvala, segrare 2008, tänker göra allt för att behålla det övertaget.

Sverige utan hopp

Förarna är segervissa och båda trivs mycket bra på snö och is. Det gör även Citroëns norrman Petter Solberg som vann i Sverige 2005, och den förre F1-världsmästaren Kimi Räikkönen som nu kör sin andra säsong i WRC och hoppas på en plats bland de sex främsta.

Mitt tips är att segraren återfinns i den kvartetten – men självklart utmanas de av just Sebastien Loeb.

PG Andersson då? En pallplacering vore ett otroligt fint sätt att betala tillbaka till alla de supportrar som stöttat honom ekonomiskt inför tävlingen. Men någon seger ska vi inte hoppas på.

Slutet för Sebastien?

Passa på att ta en ordentlig titt på Sebastien Loeb. Detta kan mycket bli hans avskedsturné.

Han har inget kontrakt till nästa år, och han är trött på att ha 200 resdagar varje år. Han vill tillbringa mer tid med sin dotter, och efter åtta VM-guld är det okej att säga adjö.

För den titeln tar han – däremot blir han inte kungen av Värmland.

ARTIKELN HANDLAR OM