”Förvånad om han inte lägger av nu...”

SPORTBLADET

Simoncelli avled efter kraschen med Rossi: ”Jag är förkrossad”

1 av 18

Marco Simoncelli var framtidens kung av motoGP.

I går dog han.

Han kraschade och blev påkörd av tidernas störste.

– Jag blir inte förvånad om Valentino Rossi lägger av efter detta, säger Johan Stigefelt.

Foto: ÖVERKÖRD Med 19 varv kvar gled Marco Simoncelli av sin motorcykel. Bakom honom kom amerikanen Colin Edwards och landsmannen Valentino Rossi som inte hann väja undan i tid, utan körde över italienaren. Simoncelli kördes direkt till sjukhus där han senare avled av sina skador. Till höger syns Valentino Rossi.

Det var på det andra varvet av Malaysias GP som den fruktansvärda olyckan inträffade, Marco Simoncelli förlorade kontrollen över sin Honda. Han gled in snett över banan, men förarna som kom bakom hade inte en chans att styra undan. Både Colin Edwards och den niofaldige världsmästaren Valentino Rossi körde på honom.

Simoncelli tappade hjälmen, slog i backen och blev liggande på banan.

Läkarna kunde inte rädda hans liv.

– Efter kraschen blev han påkörd av andra förare och han drabbades av svåra skador på huvudet, nacken, bröstkorgen. Han var medvetslös när det medicinska teamet kom till honom och han drabbades av hjärtstillestånd, säger motoGP:s överläkare Michele Macchiagodena.

”Detta är en tragedi”

– Läkarna arbetade med hjärt- och lungräddning i 45 minuter, men tyvärr hjälpte det inte.

Marco Simoncelli var väldigt omtyckt inom motoGP, många trodde att han skulle bli den nästa stora stjärnan efter Valentino Rossi.

Han hade talang, han var snabb och han hade karisma.

– Valentino är förkrossad. Han är en stark man, men detta är en tragedi. Han har förlorat en mycket god vän, säger Vittoriano Gureschi, manager för Rossis stall Ducati.

Detta var den första dödskraschen i motoGP sedan 2003 då japanen Daijiro Kato, som även han körde för stallet Gresini, dog under en tävling i Japan.

Ska utredas ordentligt

Förra året avled moto2-föraren Shoya Tomizawa sedan han blivit påkörd i San Marino. Organisationen bakom roadracing-VM har lovat att dödsolyckan ska utredas ordentligt och nästa fråga är vilka konsekvenser den får för sporten.

– Valentino Rossi var hans bästa vän, de kom från samma område i Italien.

Detta är en mardröm för oss alla, säger Johan Stigefelt som själv kört VM i roadracing och är kommentator för Viasat.

– Jag skulle inte bli förvånad om Valentino lägger av efter detta. Han har redan vunnit allt och han har kraschat mer i år än vad han har gjort de tio senaste åren. Behöver han ta de riskerna mer? Jag blir inte förvånad om han kastar in handduken. Hur klarar Gresini detta? Detta är deras andra dödsolycka, det är ett oerhört svårt slag för dem. Den här olyckan kan förändra sporten.

Marco Simoncelli blev bara 24 år.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport