Prioritet Finans köpte sig in i rampljuset – och granskning

Foto: med ögonen på sig Prioritet Finans köpte sig en plats i rampljuset – men frågan är om det hade varit bättre för dem att stanna i samhällets grådaskiga bakgrund.
SPORTBLADET

En gång i tiden skrev jag en krönika om Åbro bryggeri som betalat miljontals kronor år efter år i sponsorpengar – enbart för glädjen att hamna i massmedia på ständiga

bilder på huligandåd.

Den här veckan kan man skriva en krönika om Prioritet Finans som betalade tolv miljoner kronor – enbart för glädjen att hamna i massmedia för att de gör affärer med kriminella.

Sponsring är svårt.

AIK sponsras fortfarande av Åbro.

Numera är fansen, i stort sett, fromma som små lamm – och Åbro är sannolikt mycket glada för att synas på det framgångsrika lagets tröjor.

De delar utrymme på tröjan med Svea Ekonomi.

Ett företag som ägnar sig åt att köpa fakturor.

”Fakturaköp – ökad rörelsefrihet. Behöver du snabbt frigöra kapital till din verksamhet?

Ring 020-FACTORING så hjälper vi dig!” Samma verksamhet som IFK Göteborgs Prioritet Finans ägnar sig åt. Svea Ekonomi har inte granskats. Vi som bor i Stockholm kan se deras annonser överallt. Unga, vackra kvinnor pratar i telefon och

köper fakturor från företagare som vill ha pengar snabbt.

Känns det igen?

Enligt Uppdrag granskning vill företag som säljer fakturor ha pengar

i handen. Ibland för att göra snabba affärer med folk som vill ha kontanter för att betala svarta löner.

Motverkat sitt syfte

Prioritet Finans har granskats av SVT och sitter nu i skiten.

Ingen har, mig veterligen, granskat Svea Ekonomi.

Kanske för att de är hederliga, kanske för att ingen tänkt tanken.

Men det mest intressanta med Prioritet Finans satsning är ju att den så totalt motverkade sitt syfte.

Hade knäppgökarna i Prioritet Finans inte fattat det rekordkorkade beslutet att träda fram ur indrivarnas mörka hålor och benvita BMW:er så hade ju det här aldrig avslöjats.

Att företag gör affärer med diverse Bandidosanstrukna killar eller svartjobbande chaufförer är kanske inget som förvånar; det intressanta är ju att företaget försökte köpa in sig i offentligheten och anständigheten via Blåvitts tröjor.

Där kan man snacka om självmål – i dubbel bemärkelse. Tolv miljoner spänn om året för glädjen att hamna vid Uppdrag gransknings skampåle.

Hade de stannat i samhällets grådaskiga utkanter hade ingen brytt sig om dem, ingen annan än finanspolisen.

Prioritet Finans glömde också att Blåvitt är en genuin folkrörelse med en historia av sossestyre. Fakturakillarna borde insett att det finns många mediatränade människor i organisationen som är sura över att Ica inte står kvar på tröjorna – och vet hur man går via media för att nå sina syften.

Självmål igen.

Kunde lagt fokus på Bildt

Varför Prioritet Finans inte medverkade i programmet och lugnt och stilla förklarade att de är chockade (hulk) över uppgifterna och att de nu självklart måste skärpa rutinerna (hulk hulk) är ju obegripligt.

Sånt kan man säga.

Det är så man vinner tid för alla vet ju att medias kvarnar mal ohyggligt fort och efter några dagar har de något annat att granska, kanske en Juholt, kanske en Bildt.

Och då kan väl Prioritet Finans fortsätta ungefär som vanligt...

   

Bilderna på Fredrik Norrena när han blänger surt på en tv-journalist som råkade snudda vid honom i spelargången är ju vansinnigt roliga.

De påminner om bilderna på Pernilla Wahlgren i altargången vid bröllopet med Emilio Ingrosso när en tv-fotograf råkade snudda vid henne och hon vände sig om och blängde surt.

Klassiska bilder, jag vet, för jag var tjänstgörande chef på TV4 Nyheterna när de sändes.

Norrena och Pernilla – lättstötta och mer lika som bär än man anat...

Och Norrena brukar alltid blänga surt på mig i omklädningsrummet. Det vet jag också hur det känns.

Sveriges sämsta journalist Kjell Häglund har gjort bort sig igen när han recenserade Olle Ljungström-boken i GP. Tvingades sen dementera sin egen recension.

Ungefär som när han rapporterade om en konsert i Hultsfred som sen visade sig varit inställd.

Häromåret utnämnde jag Medåker till Sveriges sämsta idrottsförening. De låg sist i alla serier.

Nu mejlbombas jag triumfatoriskt:

– Bra gjort att gå från div 8 (Sveriges sämsta lag enligt en viss person) till div 4 på 5 år, bra va?, skriver exempelvis Kenth Frössman.

Jag kan bara säga från hela hjärtat:

Grattis Medåker.

Grattis som fan.