Vetlanda svenska mästare i speedway

1 av 7
Jakob Thorssell med bucklan på torget i Vetlanda.

avStefan Holm

SPORTBLADET

VETLANDA. Senast Elit Vetlanda vann SM-guld stod han på läktaren med sprucket skulderblad.

Jakob Thorssell trivs bättre i händelsernas centrum.

Supertalangen avgjorde SM-finalen mot Indianerna och firade guldet med fansen i natt.

– Det känns helt jävla underbart, säger 21-åringen till Sportbladet.

Det är uppdukat för guldfest på stadshotellet i Vetlanda, men en av förarna har svårt att slita sig från fansen som har samlats på torget.

Han tar dem i hand, skriver autografer, tar bilder med sin mobilkamera och poserar med SM-bucklan.

Som han har längtat, Jakob Thorssell.

– Vi har skitbra supportrar och det är jättekul att så många kom. Jag försökte skriva autografer till alla, säger han innan en klubbledare till slut leder honom till en sal där lagkamrater och ledare redan sitter till bords.

Kör med sina idoler

Under kvällen får den unge speedwayföraren nypa sig i armen flera gånger.

– Tai, Hampel, Emil, Tomas och David har alltid varit stora idoler för mig - och nu får jag köra med dem. Det är helt sjukt.

Jakob Thorssell har länge varit en av landets största talanger, men hans slutspelshistoria går inte hand i hand med Vetlandas.

2012, senast klubben blev svenska mästare, stod han på läktaren med brutet skulderblad. I fjol, då smålänningarna förlorade finalen mot Piraterna, hade han brutit armen.

– Det är skitkul att äntligen få vara med. Tidigare har jag alltid varit skadad. Då har jag varit och kollat, stått vid sidan om och inte önskat något annat än att få vara med. Nu, när jag fick det, gav jag verkligen allt, säger Jakob Thorssell.

Förnedrade Indianerna

Elit Vetlanda vann den första SM-finalen med 46-43 och förnedrade Indianerna i returen på Vetlanda motorstadion. Matchen slutade 57-33, vilket innebar att Vetlanda vann finalserien med förkrossande 103-76.

Redan i det elfte heatet kunde Jakob Thorssell, i par med David Ruud, säkra SM-guldet med en femetta. Han nöjde sig inte med det utan bidrog med tio poäng på sina fyra heat.

– Det var som om något tände inom mig. Sedan flöt det på som man har drömt om. Det är en känsla som jag inte kan förklara, säger Jakob Thorssell.

Bo Wirebrand, Vetlandas sportchef, njöt i depån.

– Jakob har en ljus framtid. Det har lossnat för honom i slutet av säsongen och i finalerna gick det över förväntan. Han gjorde en jäkligt bra tävling i Kumla och följde upp det i dag. För hans del är det snart slut att köra som reserv, men han kommer att klara det också, säger Wirebrand.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Speedway