”Därför sprang de förbi Zlatan”

”Lätt att bli konspiratorisk – men det går att hitta en förklaring till orienterarnas röster”

Det är lätt att strunta i orienterarna därute i skogen.

Men nu vet vi och Zlatan Ibrahimovic vad som händer om vi gömmer oss för 75 000 experter på karta och kompass.

Till slut hittar de oss.

Sportbladets Kristoffer Bergström.
Sportbladets Kristoffer Bergström.

Jerringpriset är motbjudande.

Det är en tävling i popularitet och inte i prestation. Du vinner på karisma, på att synas i tv under röstperioden, på att komma till galan, på att le. Den båtformade glasskålen är ful, gravyren är smaklös, porträttet av Sven är kitschigt och jag kan inte förstå varför jag älskar priset ändå.

Men så är det. Jag är så betuttad i Jerringpriset som en vuxen människa kan vara.

Folket har sagt sitt sedan 1979, och folket har sannerligen inte låtit som sportredaktionerna. De senaste åren har simning, ridsport, triathlon och golf premierats. 32 gånger har en individuell idrottare fått utmärkelsen, 14 har varit män och 18 kvinnor.

Nu tycker folket bättre om orienterarna Gustav Bergman, Jonas Leandersson och Fredrik Johansson än om Zlatan Ibrahimovic.

2014 slog Ibrahimovic landslagets målrekord och belönades av Kanal 5 med en tvådelad tv-dokumentär. Bergman avgjorde VM-stafetten och belönades av arrangörerna med en burk sylt och en burk honung.

Två bra prestationer, sa röstarna, och valde sedan Bergman.

Orientering engagerar

Det är lätt att bli konspiratorisk. Zlatan kan inte vara sexa medan stafettherrarna är bland de fem slutkandidaterna, det måste vara en kupp.

Jag frågar orienteringsförbundet, men de har varken ombesörjt telefonkedjor eller massmejl. Jag hör med Bergman, men han har personligen inte fiskat röster. Jag söker på förbundens hemsidor och finner spår av kampanjande: fotbollen har inte skrivit en rad om nomineringarna medan orienteringen haft artiklar den åttonde och tjugoandra december.

Vi kan kalla det propaganda. Eller så går vi bara med på att orientering engagerar.

Fotboll är Sveriges största sport med 650 000 registrerade utövare. Orientering är på plats 17 med 75 000 licenser.

Hittills har 100 000 röster inkommit till Jerringpriset, så 20 000 garanterar en plats på topp fem. Så många orienteringsvänner finns med råge i Sverige. Det vet alla som besökt O-ringen eller något annat av de 600 årliga arrangemangen.

Har blivit en fartfylld tv-sport

Orientering lockar hela familjer att åka på läger tillsammans. Tävlingar är utflykter, de är festivaler, de tar dagar eller helger. Rimligen blir kärleken större än hos den som spelar två timmar innebandy eller tennis i veckan.

Som krydda är landslagslöparna världsledande i en sport som blivit alltmer tv-mässig. De senaste fem åren har trackingfunktionen blivit bättre, löparna bär chip som i realtid tecknar vägvalen mellan träden. Sveriges händelsefattigaste tv-sport har blivit fartfylld.

Zlatan har skyfflat hem priser

Zlatan har de senaste åren skyfflat hem priser, så det var förståeligt att han glömdes bort till ännu ett. Lika naturligt var det att 20 000 orienterare ville stötta sina EM- och VM-guldmedaljörer. Det behöver inte betyda att folket har vägt Zlatans mål i franska ligan mot Leanderssons sträcka i EM, utan kan lika gärna bero på att den stora fotbollsskaran varit oengagerad medan den mindre orienteringsskaran varit röstsugen.

För de är vana vid att kämpa bortanför medias rapportering. De är vana vid ansträngning. Att en gång lyfta på luren är ingenting mot att varje helg packa bilen och fara till skogs.

Ofta fastnar det där intresset någonstans vid skogsbrynet, men ibland når det oss andra.

Kringstad populärast 1981

Som 1981, då Annichen Kringstad blev Sveriges populäraste idrottare. Som 2012, då Helena Jansson blev femma i omröstningen (vilket krönikörer grundlöst skyllde på att folk egentligen ville rösta på skidskytten Helena Jonsson). Och som 2014, då Gustav, Jonas och Fredrik slog Zlatan.

På Idrottsgalan på måndag avgörs Jerringpriset. Då röstar majoriteten och en vinnare koras.

I väntan på vem det blir gläds jag åt de 75 000 som redan har vunnit.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.