Mercedes säkrade VM-titeln

avAnna Andersson

Lewis Hamilton vann Rysslands GP och utökade VM-ledningen

Foto: GETTY IMAGES

Lewis Hamilton tog sin fjärde seger i rad.

Nico Rosberg slutade tvåa.

Det gör Mercedes till världsmästare.

– Vi är bäst det är fantastiskt, säger stallchefen Toto Wolff.

VM-tvåan Nico Rosberg chansade redan i den andra kurvan av Rysslands GP i OS-staden Sotji. Han tog över ledningen från VM-ledaren Lewis Hamilton, men han bromsade så hårt att han genade över avåkningszonen och tvingades in i depån.

Han bytte till hårda däck och kom ut på banan på plats 19 igen, där började han sin jakt för att hålla liv i kampen om VM-titeln. Han körde 52 varv på samma set däck och mål var han tvåa efter Mercedeskollegan Lewis Hamilton vilket gjorde att Mercedes säkrade konstruktörsmästerskapet.

– Å ena sidan är jag otroligt besviken för att jag gjorde det där misstaget, men jag är väldigt glad för stallets skull för de förtjänar titeln, säger Rosberg efter loppet.

– Det är den viktigaste titeln under säsongen och därför kan jag le trots allt.

Beröm för Rosberg

Han fick också mycket beröm av Mercedes ledning efter loppet:

– Egentligen var det Nico som körde bäst i dag. Han missade inbromsningen, det kan hända alla, säger den trefaldige världsmästaren Niki Lauda till RTL.

– Men när han kom tillbaka ut på banan så fick han kämpade sig igenom fältet och han gjorde ett perfekt lopp. Det går inte att kritisera hans insats på något sätt.

Men själv var VM-tvåan besviken på sig själv:

– För egen del känner jag frustration. Det var min kurva, jag gjorde en felbedömning och hade inte behövt ta den risken. Jag hade kunnat ta ledningen och vinna loppet. Det var riktigt dumt av mig, säger Rosberg till RTL.

– När jag väl hade bytt däck så trodde jag hela tiden att det var möjligt. Bilen är fantastisk och jag sparade hur mycket bränsle och däck som helst, däcken var okej i slutet. I efterhand inser jag att jag hade kunnat köra fortare hela loppet igenom, men teamet var naturligtvis oroligt för att det skulle skita sig på slutet.

17 poängs ledning

Hamilton vann för fjärde loppet i rad och han utökade därmed sin ledning i mäskertskapet.

– Jag är otroligt glad, det var en fantastisk helg, säger Lewis Hamilton.

Det betyder att britten har 17 poängs ledning när det återstår tre lopp av säsongen. Totalt är det 100 poäng kvar att kämpa om.

Valtteri Bottas, Williams,  slutade trea och Jenson Button, McLaren var fyra.

– Mercedes är fortfarande för överlägsna, men jag är otroligt nöjd med hur vi har utvecklats som team om man jämför med förra säsongen, säger Bottas efter loppet.

– Vi står på prispallen igen och måste vara nöjda.

Marcus Ericsson, Caterham, var 19:e man, sist av förarna som tog sig i mål.

– Jag gjorde en riktigt bra start och den första stinten var bra , säger Marcus Ericsson.

– Men den andra stinten på primedäcken var inte lika bra. Jag fick dem inte att fungera, jag hade inget fäste och jag jag fick gå in i depå för att byta dem igen och då var loppet över för vår del. Då låg vi för långt efter Lotus. Jag är besviken för det kändes så bra i början och vi borde ha gjort ett bättre resultat.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1