”Vi ska vinna i år”

SPORTBLADET

Esplund sänkte sina nygamla lagkamrater

Västerås besegrade Villa Lidköping med 7-2 och har ena benet i SM-finalen.

Segerorganisatör: Johan Esplund, som troligtvis återvänder till Villa efter säsongen.

– Funderingarna finns, men jag har fullt fokus på VSK och vill spela final, säger 32-åringen.

Foto: Johan Esplund, snart i Villa Lidköping?

Västerås vann den första semifinalen med 5-1 sedan Andreas Bergwall storspelat mellan stolparna. Den evigt unge målvakten fortsatte med det under returen i Sparbanken Lidköping Arena och tog hjälp av målramen när det krävdes. Både Daniel Andersson och Johan Malmquist prickade stolpen när Villa jagade en 2-2-kvittering i början av andra halvlek.

Västerås var betydligt effektivare och anföll med en helt annan tyngd. Offensivt låg, som så många gånger tidigare, Johan Esplund bakom det mesta av det bästa.

Klev fram

Trollgubben spelade fram Ted Bergström till VSK:s ledningsmål, serverade Jonas Nilsson till 2-0 och Oscar Gröhn till 3-1. Dessutom gjorde han - efter ett vackert flipperanfall med Nilsson och Bergström - 6-2.

– När vi spelar som ett lag får jag de här möjligheterna. Vi gör varandra bra och skapar mycket, säger Johan Esplund till Sportbladet.

Enligt SVT har VSK-stjärnan redan skrivit på för Villa Lidköping, men uppgiften förnekas av Villas klubbchef Jonas ”Sparris” Johansson.

– Han har varit ”klar” för oss fem-sex gånger de senaste åren, men mig veterligen har han inte spelat här. Det skulle vara om jag har haft en tillfällig minneslucka, säger ”Sparris”.

Kan återvända tillbaka

Samtidigt förnekar han inte att Esplund, som 2011 lämnade Villa för spel i Zorkij, är välkommen hem.

– Vi har haft kontakt under alla år, både när han var i Ryssland och nu i Västerås. Det är inte konstigt. Han kom hit som 17-åring och vi ser honom som en egen produkt. Han säger själv att han ska ”åka hem” när han kommer hit. Vi är intresserade av bra spelare och Johan är en landslagsspelare, men nu har han kontrakt med Västerås och är en VSK-spelare, säger ”Sparris”.

Johan Esplund, som slog igenom i Villa, påstår själv att han inte har några klara besked när det gäller framtiden.

– Det går rykten varje år. Vad som händer efter säsongen får vi se då, säger han.

Mycket talar dock för att han förbereder en flytt. Hans radhus i Västerås är till salu och flickvännen Angelica Svensson jobbar delvis i Lidköping. Johan Esplund har även startat ett företag tillsammans med två kompisar i Villa, Daniel Andersson och Jesper Eriksson.

Till VSK:s sportchef Micke Campese har han dessutom uttalat att han överväger att flytta hem, det vill säga till Villa Lidköping.

– Jag vet att Johan funderar och han har varit ärlig med det, säger Campese.

– Det är ju så. Villa är också ett fantastiskt bra lag, men var jag spelar nästa säsong är inte klart, poängterar Johan Esplund.

Har inte gett upp hoppet

VSK har inte gett upp hoppet om en förlängning med en av bandyns största artister.

– Förra året sa han att han skulle flytta till Ryssland i januari. Då sålde han lägenheten efter två månader. Jag väntar på besked från honom, men vi har sagt att vi tar det efter säsongen. Nu fokuserar vi på att spela klart, säger Micke Campese.

Västerås leder semifinalserien med 2-0 och kan säkra finalbiljetten på hemmaplan på onsdag.

– Finalen har varit målet hela säsongen och vi har fullt fokus på det. Det syns i dag, när vi sätter våra lägen och är rejäla i allt vi gör, säger Johan Esplund.

ARTIKELN HANDLAR OM