Svensk jätteskräll – Öberg vann sprinten

Publicerad 2015-01-24

Jagar en VM-plats

De svenska stjärnorna stannade hemma från världscupen i Rybinsk.

Då svarade Jennie Öberg för en jätteskräll när hon vann skate-sprinten.

– Det är helt sjukt, säger hon till Sportbladet.

Världscuptävlingarna i Rybinsk, Ryssland, saknar större delen av det svenska landslaget och delar av det norska. Men sprintåkaren Jennie Öberg åkte dit för att jaga en möjlig VM-plats och världscuppoäng.

Och hon imponerade storligen.

I sprintprologen var hon snabbast av alla, hela två sekunder före tvåan Anastasia Dotsenko.

I kvartsfinalen föll hon redan på startrakan och tappade 25 meter på klungan, men reste sig upp, åkte ifatt och gick vidare som tvåa i sitt heat.

– Schweiziskan körde på mina stavar så det tog bara tvärstopp. Då tänkte jag "ska den här dagen ta slut redan nu när jag är så pigg" men det var bara att jobba ikapp, jag skulle bara vidare.

”Jätteskräll"

I semifinalen vann hon helt överlägset och väl i finalen var det full gas från start. 25-åringen tog tät och spräckte fältet redan första minuten och från täten höll hon sedan undan både upp för backen och in på upploppet.

– Det är en jätteskräll, hon gör det fantastiskt bra, jublade Anders Blomquist i SVT.

”Så galet”

Segern var den första individuella svenska vinsten i årets världscup och Jennie Öberg stärker sina aktier ordentligt för att få en av de svenska VM-platserna till sprinten som då avgörs i klassisk stil. 

– Det är helt sjukt. När jag väl kom till finalen så var tankarna bara på att vara först i mål, säger Öberg som nu är ett VM-hopp precis som sambon Calle Halfvarsson.

Nu kan du komma hem och skryta om en seger...

– Haha, ja precis.

På herrsidan vann italienaren Federico Pellegrino – för tredje loppet fristilssprinten i rad före en rad ryska åkare. Ende svensk som gick vidare från kvalet var Simon Andersson som sen blev sist i sin kvartsfinal.

Följ ämnen i artikeln