Världsmästarens bil i häftig brand

Stora problem under andra etappen i Dakar - ledaren slog runt och mästarens bil brann

Efter fem VM-titlar drömmer  han om en seger i Dakar.

Nu har den gått upp i rök.

– Bilen exploderade, säger världsmästaren i backhoppning Adam Malysz.

Efter att Adam Malysz tagit flera VM- och OS-medaljer i backhoppning satsar han sedan fyra år tillbaka på Dakarrallyt. Han var 18:e man på den första etappen  av årets rally, men på den andra tog det slut.

Bilen brann upp.

– Det var en katastrofal explosion i slutet av den andra etappen, berättar han på sin facebooksida.

– Vi försökte rädda upp situationen, men bilen fattade eld och brann upp. Det gör att vi tyvärr måste bryta rallyt och drömmen får vänta i ytterligare ett år. Vi är otroligt ledsna och besvikna, det var bara 30 km kvar till mål.

Al Attiyah slår tillbaka

I toppen slog Nasser Al Attiyah tillbaka. Han vann den första etappen, men han fick ett tidstraff i efterhand för att han kört för fort på en sträcka där det var en maxhastighet på 50 km/timmen. Det gjorde att han förlorade den etappsegern, men han tog tillbaka initiativet direkt.

MINIföraren var åtta och en halv minut före Giniel de Villiers på den 518 km långa sträckan mellan Villa Carlos Paz - San Juan. Den andra etappen var också rallyts längsta, den var väldigt svårkörd upp på stenigt underlag till över 2000 meters höjd mycket. Terrängen var väldigt dammig innan ett betydligt sandigare avsnitt tog över. Det var över 40 grader varmt i luften och en tuff prövning för både bilar och förare.

– Vi vann etappen. Det var väldigt viktigt och nyckeln för årets Dakar, säger Al Attiyah.

– Nu kan vi ta det lugn fram till vilodagen.

Världsmästare i brand

Hans teamkollega  Orlando Terranova som hade ledningen inför etappen navigerade fel vilket gjorde att han tappade tid. Han gjorde även ett annat dyrbart misstag:

- Bilen slog runt fyra gånger, men vi är okej, säger han.

– Vi tappade enormt mycket tid eftersom vi återigen fick ställa upp bilen och byta två däck. Dessutom gick bränslepumpen sönder, men vi ger inte upp än.

Även Robby Gordon hade problem med sin Hummer, det började med att bromsarna överhettade och han tappade totalt 50 minuter på etappen.

Något resultat för svenskan Annie Seel finns inte än ( tisdag förmiddag) att tillgå, men hon skriver i sin blogg:

 - Eftersom det åter var bitvis delad rutt för bilar och lastbilar, hade jag fått race order att hålla mig bakom våra andra teambilar så vi kan vara assistans

 - Rejsmänniskan i mig skriker lite av frustration för att tvingas hålla igen. Men jag är här för att hjälpa teamet, och som bonus får jag lära mig rally på fyra hjul.

Viktig målgång

I mc-klassen tog Joan Barreda Bort över kommandot. Han vann den tuffa etappen, som kortades av för deltagarna längre ner i fältet.

– Det var väldigt tufft i dag, framförallt den sista delen av etappen. Det var fysiskt väldigt jobbigt eftersom det var så många hopp, säger spanjoren.

– I dag var det en sådan dag där det är viktigt att gå i mål och jag är glad över att vi lyckades. Jag tror att vi har goda chanser att vinna rallyt om vi fortsätter på samma sätt och drar i från med minuter och sekunder, ja det är viktigt.

Den flerfaldige segraren Marc Coma hade problem med däcken och fick dra ner på farten, han är mer än 12 minuter efter sin landsman efter två etapper.

Bäste svensk var Thomas Berglund på plats 38, han har samma placering i sammandraget.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.