Motorsport

Rosberg snabbast i Storbritannien

Av: 

Anna Andersson

SPORTBLADET

McLaren överraskade medan Ferrari misslyckades

Nico Rosberg.
Nico Rosberg.

Sebastian Vettel hade pole position.

Då slog Nico Rosberg till med dagens snabbaste varv.

– Det var ett rätt galet kval, säger VM-ledaren.

Det regnade periodvis under F1-kvalet till Storbritanniens GP, förhållandena var väldigt tuffa. Redan i den första kvalomgången försvann Ferraris båda bilar med Kimi Räikkönen och Fernando Alonso, det gjorde överraskande nog även Williams Valtteri Bottas och Felipe Massa.

– Vi chansade inte, vi arbetade efter de förhållandena som det var på banan, säger Fernando Alonso till motorsporttotal.

– Vi såg vad de andra gjorde och vi såg att Sauber var lika snabba med mediumdäcken i den mittersta sektorn så valde vi också det. Uppenbarligen var vi inte tillräckligt snabba och det började regna igen och vi kunde inte avsluta våra snabba varv. Det är en otroligt tunn linje mellan vinst och förlust och i dag gjorde vi ett misstag.

Vettel överraskade

I den sista kvalomgången var vädret fortfarande ostadigt och det regnade periodvis på delar av banan.

– Detta är ett väldigt konstigt ställe. Hela kvalet var galet med mycket regn, sedan var det inget regn, därefter duggade det, sedan regnade det småspik, därefter strilade regnet, sedan skvätte det och därefter öste regnet ned. Sedan plötsligt var det uppehåll igen. England är  nog det enda landet i världen där förhållandena kan ändras så snabbt, säger Red Bullls Sebastian Vettel som väntade länge med sitt sista försök.

– Jag trodde inte att det var möjligt att göra en bra tid på outvarvet när vi körde med torrdäck, men plötsligt så var det torrt igen och det gick.

Snabb sista sektor

Men efter honom på banan låg Nico Rosberg, Mercedes, och han hade under det tidigare snabba varvet tappat mycket tid i den sista sektorn där det var blött.

- Jag satt i depån och så funderade vi å om vi skulle ut och se om det var möjligt att köra en gång till, för kör man har man chansen, stannar man så tja..., säger Rosberg på presskonferensen.

– Banan var långsammare överallt, men jag visste att jag hade tappat fyra sekunder i den sista sektorn under varvet innan och att jag kunde vara snabbare där. Nu var det plötsligt torrt just där och jag satsade.

Button lycklig

Jenson Button, McLaren, körde överraskande in på plats tre och Nico Hülkenberg, Force India var fyra.

– Jag vet att det bara är en tredjeplats i ett kval, men jag kan knappt tro att det är sant. De senaste 18 månaderna har varit otroligt tunga och vi har inte haft en chans att nå ett sådant resultat. Därför är det härligt att få göra det på hemmaplan, säger han när hanmöter pressen efter loppet.

Force India på plats fyra, Kevin Magnusson startar som femma och Lewis Hamilton, Mercedes, som backade av under sitt sista varv startar från plats sex.

För Marcus Ericsson och Caterham tog kvalet också slut i Q1.

Svensken, som var av banan två gånger under kvalet, lyckades ändå slå sin teamkollega.

ANNONS

Jackpot på Europatipset – 6 miljoner i potten! Spana in kupongen och gå för 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Motorsport

Formel 1