Jönssons miss: ”Skrek och vinkade”

Tog fel på startnumret: ”Ren slump att jag hann”

avMalin Wahlberg, Simon Norberg

SPORTBLADET

Emil tog sig vidare från prologen som sjunde åkare innan han senare åkte ur i kvartsfinalen.

Men det var nära att svensken överhuvudtaget inte hade kommit till start i Lillehammer.

– Grip (Rikard) skrek och vinkade, berättar Jönsson om dramat inför starten.

Emil Jönsson, 32, stod över världscuppremiären i Ruka förra helgen och gjorde istället VC-premiär under lördagen i Lillehammer.

Svensken hade inga bekymmer med att ta sig vidare från prologen efter att ha gått i mål som sjua, drygt åtta sekunder bakom suveränen Johannes Kläbo.

”Ren slump”

Sedan tog det tvärstopp i kvartsfinalen där 32-åringen var chanslös femma i ett heat där Sondre Fossli och Iivo Niskanen gick vidare och där även Teodor Peterson åkte ur.

– När jag kom hit var det prologen jag var mest orolig för. Den fick jag inte till förra året och hängde då inte med. Så jätteskönt att få ett bra kvitto. Jag har inte kört något sprintpass än i år så det var skönt att man ändå hängde med. Sen åkmässigt, nej lite ovan och kommer inte i de positioner jag vill. Jag kan räkna upp hur mycket som helst men jag åkte för dåligt, säger Jönsson efter uttåget.

Men det var väldigt nära att Jönsson överhuvudtaget inte hade kommit till start efter ett lite för sent toalettbesök.

– Jag höll på att missa starten. Trodde att jag skulle starta som nummer 39, men jag skulle ju starta 28 så jag gick och lämnade min ryggsäck och när jag kom tillbaka stod Grip (förbundskapten Rikard) och skrek och vinkade för då var det bara tre minuter kvar så det var en ren slump att jag hann, berättar han.

Calle Halfvarsson blev fyra i finalen – Johannes Kläbo vann.

Foto: PETER WIXTRÖM
Så tävlar längdskidåkarna fram tills OS 00:25
ARTIKELN HANDLAR OM