Nu ska Signell få förlängt till 2020

16-åriga VM-förbannelsen bruten

SPORTBLADET

LEIPZIG. Tog slovenskorna en runda på stan i går natt – och smakade starkt?

För det här var bland det blekaste man sett i en åttondelsfinal i VM.

Men en sextonårig, svensk förbannelse är bruten och nu ligger där nog ett klart avtal till Henrik Signell när han kommer hem.

Efter förlusten i VM-premiären skrev jag om Henrik Signells dystra mästerskapsfacit och hur hans framtid, med ett utgående kontrakt till sommaren, hängde på resultatet i VM.

Men jag noterade också att förbundet helst vill ha kontinuitet på en post där nya utnämningar varit lite för många på för kort tid de senaste åren.

Nu är Sverige i kvartsfinal och jag är rätt övertygad om att landslagschef Lasse Tjernberg sitter och filar på detaljerna i ett avtal som kommer att ligga klart när Signell kommer till Göteborg hem från VM.

Frågan är nog mest hur långt det ska vara. Jag tippar, och tycker, att det ska gälla över OS 2020.

Förbannelsen bruten

Men Signell ska inte få förlängt för segern mot Slovenien i kvällens åttondelsfinal. Även om det betyder att han tagit Sverige längre i ett VM än någon av sina fem föregångare på posten och att en svensk, sextonårig, VM-förbannelse är över (senast man vann en åttondelsfinal i VM var 2001).

Sverige hade fram till i kväll faktiskt bara vunnit en enda match i en utslagsomgång i ett mästerskap sedan 2001 och det var EM-semifinalen 2010.

Men det är alltså inte för den här enskilda segern som Signell ska få en förlängning. Utan det är för mästerskapet i stort, hur man kom tillbaka efter förlusten i premiären och framför allt insatsen mot Norge som belönades med en match mot Slovenien i åttondelen.

Drömvägen bekräftades

Vi var flera som menade att triumfen mot Norge öppnade en drömväg till en semifinal.

Det bekräftades den här kvällen.

För Slovenien var bland det blekaste jag sett i en åttondelsfinal i ett VM.

Visst var Sverige favoriter när man gick in i matchen men ingen kunde väl tro att det skulle gå så här lätt.

Slovenskorna såg tunga, trötta och nästan uppgivna ut från start.

Det var inte utan att man misstänkte att de hade tagit en sen runda på stan i går och kanske inte bara nöjt sig med saft i glasen.

Westberg hade julafton

Men med det sagt ska vi inte ta ifrån Johanna Bundsen hennes insats när hon tog 19 av 40 skott (48 procent).

Är Bundsen på väg att äntligen bli den mästerskapsmålvakt vi väntat på? Som krävs för att Sverige ska spela om medaljerna till helgen. Förhoppningsvis ja.

Johanna Westberg hade julafton i första halvlek – skott, inspel och framspelningar – och det var härligt att se Nathalie Hagman äntligen skjuta (och göra mål) från sin position som högernia.

Ville helst ha Danmark

Drömvägen var det, ja.

Nu väntar Danmark, som slog ut Tyskland, i kvartsfinal här i Leipzig.

Vi ska inte få hybris nu, men av de lag som antingen är klara för kvartsfinal (Danmark, Frankrike, Montenegro) eller väntas gå dit (Rumänien, Nederländerna, Norge och Ryssland) så hade jag inte velat ha något annat än just Danmark.

Skadefri trupp

Det medicinska teamet kan inte komma ihåg när man senast hade en så skadefri trupp i ett mästerskap som här på VM.

Det bör dessutom vara en förhållandevis fräsch trupp som kommer till matchen mot Danmark på tisdag. Då har laget sedan mötet med Tjeckien förra tisdagen haft tre spelfria dagar, två lätta matcher mot Argentina och Slovenien, där man kunnat gå runt på nästan hela truppen, och så en riktig holmgång mot Norge.

Det är en helt okej uppladdning, för att inte säga drömupplägg, inför en kvartsfinal i ett handbolls-VM.

▪▪▪

Efter publikfesterna i gruppspelet i Bietigheim-Bissingen var det en besvikelse att komma till de ödsliga läktarna i den hangarliknande Arena Leipzig.

Matchen blev avslagen men på läktarna var det avslaget redan från början. 1190 åskådare är inte värdigt en åttondelsfinal på ett mästerskap i Tyskland.

Kvartsfinalen Sverige–Danmark spelas på tisdag klockan 17.30.

Damlandslagets fem bästa mästerskap på 2000-talet 00:48
ARTIKELN HANDLAR OM