Kan du höra mig, Erna Solberg?

BIETIGHEIM-BISSINGEN. Där blåser dom! Där blåser dom! 

Sverige har slagit Norge 31–28 i damhandboll! Vi är bäst i världen! Vi är bäst i världen! Vi har slagit Norge 31–28 i damhandboll!

Foto: Christine Olsson/TT

Det är alldeles otroligt! Vi har slagit Norge! Norge, giganternas födelseland – Thor Heyerdahl, Bjørn Dæhlie, Morten Harket, Marit Bjørgen, Henrik Ibsen, Jahn Teigen, Mette-Marit, vi har slagit dem allihop, vi har slagit dem allihop.

Kan du höra mig, Erna Solberg? Jag har ett budskap till dig: Vi har slagit Norge i världsmästerskapet i handboll. Erna Solberg, som de säger på ditt språk längs spåren i Holmenkollen: Jentene deres fikk en helvetes omgang juling! Jentene deres fikk en helvetes omgang juling!

Erna Solberg: Sverige har slagit Norge i damhandboll! Vi är bäst i världen!

Kunde inte låta bli klassikern

Sorry, Bjørge Lillelien (och alla andra) men jag kunde inte låta bli en kväll som denna, en sekund som denna när svensk damhandboll just slagit ett av världens bästa landslag genom tiderna.

Jag kunde inte låta bli att parafrasera Lilleliens klassiska radioreferat i NRK när Norge besegrade England i en VM-kvalmatch i Oslo 1981.

Det var överdrivet då och det är överdrivet nu.

Det är fortfarande ”bara” en seger i en gruppspelsmatch och Sverige var redan klart för åttondelsfinal. Landslaget har fortfarande inte vunnit en åttondelsfinal i VM sedan 2001.

Drömväg till semifinalerna

Men det var en seger som imponerade för tro inte något annat än att Norge gick för segern – hårt. Man matchade bland annat sin bästa niometerslina.

För segern gav en förstaplats i gruppen som gav, skulle jag vilja säga, en drömväg mot semifinal och spelet om medaljerna.

Nu väntar Slovenien för Sverige i en åttondel på söndag. Jo, Slovenien besegrade Frankrike i premiären men har en tunn trupp och har inte imponerat sedan dess. Där går Sverige in som favoriter, trots förlusten i EM senast. Det är 65–35 till Sveriges fördel.

Seger där så väntar antingen Danmark eller Tyskland i kvartsfinalen. Inget av de lagen har imponerat. Men framför allt slipper Sverige nationer som Ryssland, som nu Norge får möta i stället i en trolig kvartsfinal, och Frankrike, Holland och Rumänien.

Nu gäller det att hantera den här triumfen rätt de närmaste timmarna. När jag pratade med Nathalie Hagman under uppladdningen i Trollhättan menade hon att laget fick lite hybris efter EM-premiären hemma för ett år sedan och sedan gick man in och förlorade mot just Slovenien.

Finns mer att plocka ut

Men det finns förstås en hel del att ta med sig från den här matchen, förutom grundtryggheten att man kan besegra ett Norge som hade imponerat så stort:

Johanna Bundsens målvaktsspel. Målvakterna har blivit bättre och bättre i turneringen och Bundsen vann i går målvaktsmatchen mot den fruktade, norska duon.

Försvarsspelet i stort i andra halvlek.

Hanna Blomstrands andra halvlek, både framåt och bakåt.

Isabelle Gulldéns stigande form.

Johanna Westbergs skytte.

Anna Lagerquist – så timid utanför plan men så tuff på densamma.

Farten – herregud, Sverige stod ju upp mot Norge i deras egen paradgren.

Henrik Signells byten som kom i rätt läge och tid och såg till att Sverige orkade hela vägen in. Det är inte många lag som orkar vända ett tremålsunderläge sent i andra halvlek mot Norge.

Det finns säkert mer att ta med sig.

Samtidigt finns det mer att plocka ur det här laget. Det här var ingen total fullträff.

Utdelningen på kanterna till exempel och egentligen hela högersidan (högerkant/högernio) förutom när Blomstrand var inne.

▪▪▪

Isabelle Gulldén:

– När Loui tar en stürmer och sedan gör mål från en så liten vinkel – då går det inte att förlora.

▪▪▪

I min bok är Norge fortfarande favoriter till guldet.

avJohan Flinck

ARTIKELN HANDLAR OM