Alfelt: Blickarna från hårda till förvånade

1 av 13
SPORTBLADET

LAS VEGAS. De två ögonparen har stirrat på mig från hundratals affischer. Hårda blickar från män med trimmade kroppar.

Men när jag tittar närmare på ögonen ser de inte hårda ut längre. Snarare förvånade. På gränsen till tomma.

Kanske undrar Floyd Mayweather Jr och Manny Pacquiao innerst inne precis som många av oss andra vad i helskotta det är som pågår?

Foto: Sportbladets Stefan Alfelt.

Tidernas största boxningsmatch är förmodligen också tidernas enskilt största idrottsevenemang sett till penningrullningen runt den. Ekonomiska analytiker har graderat upp inkomsterna till minst 200 miljoner dollar till Mayweather och 120 miljoner till Pacquiao. I svenska kronor betyder det 1,68 miljarder till Floyd och ungefär en miljard jämnt för Manny.

Kontrakten handlar om en 60–40-deal, 60 procent till Mayweather, 40 till Pacquiao, men eftersom Mr Money (Mayweather) har en stor del i själva arrangemanget finns det de som räknat fram att han kan komma att tjäna 240 miljoner dollar.

Drygt två miljarder kronor!

På en kväll.

Inte underligt ifall ögonen undrar.

Hur fick man världen att bli mer galen än vanligt?

Det smartaste de två har gjort är faktiskt att man undvikit att möta varandra.

Tjatat om matchen

Boxningsvärlden har tjatat om en match mellan de två superstjärnorna i åratal, men MayPac har inte velat in i samma ring. Inte förrän nu, när båda är en bit från sina högsta nivåer, men ändå fortfarande fantastiskt bra boxare. Klassiska The Ring har Mayweather rankad etta på sin lista över vilka boxare som är bäst kilo för kilo i världen. Med Pacquiao som trea efter Vladimir Klytjko.

Kvalitetsmässigt är det en supermatch som väntar oss men den är inte svaret på vem som var bäst när de båda var som bäst.

Vad det i stället gjort är att fem-sex år med ständiga spekulationer fick en bomb att brisera när Mayweather och Pacquiao efter ett möte en sen kväll på ett hotellrum deklarerade att nu var det dags. De skulle mötas i inte bara århundradets match utan tidernas största match.

Effekten var omedelbar världen över. Mayweather vs Pacquiao blev MATCHEN.

Nu är vi äntligen där. Mayweather kommer att släntra in mot ringen till dunkande discomusik med Justin Bieber i släptåg efter att Pacquiao gått in till sin egen sång från hans nya platta. Jag har hört honom sjunga den med sin ljusa tunna stämma. En kampsång för Filippinerna påstår han själv, men för att uppfatta det måste man begripa texten. Som låt är det mer som en vaggvisa. Visst är Pacquiaos tanke att han ska söva Mayweather men det ska kanske inte ske innan matchen startar.

Fast det är länge sen som Pac Man sövde en motståndare. Senaste knockouten får vi gå tillbaka till 2009 för att hitta, då han sänkte britten Ricky Hatton. Efter det är det bara han själv som blivit knockad i någon av de elva matcher han har gått sen dess.

Katolik hela sitt liv

Nu tror Pacquiao att Gud ska hjälpa honom att få fram knockoutslaget igen. Han har varit katolik hela sitt liv men är som nyfrälst numera och hävdar på fullt allvar att han mött Jesus live. Förmodligen glömde Jesus vid det mötet att prata om att vända andra kinden till.

På strippen är det nu närmast outhärdligt varmt. Våren har blivit tidig högsommar. Inomhus är det ännu mer fest än tidigare. Boxningsfansen med eller utan biljett väller in. Ölen, drinkarna och shotsen flödar.

– Jag åker hit flera gånger om året men nu valde jag helt fel helg, säger Joshua från Michigan när han backat in sin permobil i hissen.

Dörrarna öppnas och ut far ekipaget med ett imponerande acceleration. Siktet är inställt på favoritbanditen, gaspådraget max och han väjer ogärna så boxningsfansen han inte ville ha där får kasta sig undan för att inte bli överkörda. De är glada ändå. Livet är en fest. En boxningsfest.

Spelandet är i full gång, vadslagningen på matchen närmar sig rekordbelopp, medan andra ser sin business dödas av boxningshypen. Flygresorna över Grand Canyon är inställda på lördagen. Vigselförrättaren på mitt hotell klagar över att för första gången vad hon kan minnas har de inte ett enda bröllop inbokat efter klockan 19 matchkvällen. Restauranger utan tv-rättigheter skär ner på personal.

Mayweather vs Pacquiao dominerar. I ett sällsynt ögonblick kommer Las Vegas i princip att stå still med allas blickar riktade mot en fyrkantig ring i MGM Grand Garden Arena där historia ska skrivas.

ARTIKELN HANDLAR OM