MMA

”Är inte bäst om jag blir världsmästare”

Av: 

Patrik Brenning

SPORTBLADET

Maulers kamp: Att inte ha arvet som en förlorare

Han är Sveriges mest kände aktiva fajter och en stjärna inom UFC-cirkusen.

Men nu går Alexander Gustafsson sin kanske tuffaste match.

Den som ska avgöra hans arv.

Det är egentligen en märklig idrottshistoria som präglar Alexander Gustafsson. Svensken slog igenom med dunder och brak genom titelmatchen mot Jon Jones den 21 september 2013 och sålde ut Tele2 Arena när Anthony Johnson kom på besök den 24 januari i år.

”Får inte glömma det”

När MMA-stjärnan tar plats på ett presskonferenspodium inför titelmatchen mot Daniel Cormier den 3 oktober i Houston föregås frågestunden av en reklamdokumentär. En kortfilm framtagen av en sponsor som nästan uteslutande fokuserar på de två fajterna.

Det märkliga i det hela. ”The Mauler” förlorade båda.

– Det är bra. Det motiverar mig, säger 28-åringen på Sportbladets fråga om situationen.

Är du på något sätt orolig över att ditt arv, när du lämnar sporten, till större delen handlar om två förluster?

– Nej. Det är alltid kul att se tillbaka och det är definitivt de matcher jag lärt mig mest av personligen. Men jag har varit med i gemet länge, tävlat länge och det är lite av mitt arv. Jag menar, jag tävlade i Globen på det första UFC-eventet i Sverige. Såna saker får man inte glömma.

Det är samtidigt tydligt att de två förlusterna fortfarande präglar Gustafsson.

– Jag tycker fortfarande det är tufft att se bilderna (från förlusten mot Johnson). Det tog mig evigheter innan jag såg matchen. Men det ger mig revanschlust, det motiverar mig framförallt.

”Tuffare att tävla på hemmaplan”

Det är det förflutna Alexander Gustafsson ska göra upp med när han ställs mot Daniel Cormier i Houston. Först och främst antiklimaxet från jättegalan på hemmaplan på Tele 2 Arena. En fajt som bara varade i två minuter och 15 sekunder.

– Man blir påverkad av pressen. Det är roligare att tävla på hemmaplan men det är också tuffare med pressen och allt sånt. Nu känns det rätt. Jag åker över till hans territorium, det är bortaplan för mig och jag ät underdog. Jag presterar bäst då.

Ser du dig som underdog?

– Jag är det officiellt. Jag kommer vinna fajten, det råder inga tveksamheter om det, men officiellt är jag en underdog. Folk tror att han kommer vinna. Det är då jag presterat bäst. Ingen press, jag åker dit och kommer ha kul. En bra dag på jobbet.

Alexander Gustafsson har nu också ett rykte att försvara. En till förlust skulle kunna innebära att svensken tvingas jobba sig upp mot en ny chans mot stjärnorna eller till och med avsluta hans karriär. För sanningen är att 28-åringen själv blev förvånad att han fick en titelmatch direkt efter förlusten i Stockholm.

– Ja, jag blev förvånad. Du brukar inte få en titelmatch efter en förlust. Jag blev förvånad men det är plåster på såren och kan inte bli så mycket bättre än så. Jag fick motivationen tillbaka på en gång och kom igång med träningen. Nu har jag tränat hela sommaren och det känns bra.

Varför fick du chansen tror du?

– Det kan jag inte svara på. UFC vill se mig mot ”DC” helt enkelt. Det är inget jag kommer tacka nej till och nu sitter jag här i dag, redo för att fajtas.

Hur värderar du titelmatchen?

– Det är ett stort event. Det är en höjdpunkt i min karriär. En titelfajt är en dröm för varenda fajter. Det är det det vi alla drömmer om. Det är det som driver oss. Så det är en stor grej i min karriär.

Drömmen: Jones igen

En seger mot Cormier skulle innebära en världsmästartitel för Gustafsson och förmodligen sudda ut det bittra minnet från förlusten mot Anthony Johnson. Men trots det kommer en sak återstå.

Innan ”The Mauler” lämnar sporten hoppas han också ha gjort upp med minnet av Jon Jones en gång för alla. För även om Gustafsson blir världsmästare den 3 oktober kommer han inte se sig som bäst i världen.

– Jon Jones är bäst i världen. Han blev fråntagen sitt bälte (efter en allvarlig trafikförseelse). Han förlorade det inte. Men samtidigt kan jag inte gå och fastna på det. Nu har vi ”DC” och han är världsmästare just nu. Tar jag bältet från honom blir jag världsmästare. Sedan får vi se vad framtiden erbjuder. Tar jag bältet kanske det blir en returmatch mot Jon Jones och slår jag Jon Jones då är jag bäst i världen också.

Driver det dig?

– Absolut. Det gör det.

ANNONS

Europeisk toppfotboll när den är som bäst – vilka lag spikar du på Europatipset?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

MMA

”The Mauler” Alexander Gustafsson