Utspelet: ’Nästan alla är lesbiska...’

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Sågas – men slår tillbaka: ”Sexist, kvinnohatare, homofob … har jag missat något?”

Foto: TT

Sergij Stachovskij, 29, är i blåsväder.

I en intervju med XSport.ua uttalar sig den 49-rankade ATP-spelaren sexistiskt om damtennis.

– Nästan alla på WTA-touren är lesbiska. Därför skulle jag aldrig tillåta min dotter börja spela tennis, säger Stachovskij.

DOKUMENT FEDERER: ”Mamma skämdes över mig”

Han är förmodligen mest känd för att ha chockat Roger Federer i Wimbledon. Men Sergij Stachovskij har även en förmåga att hamna i fokus för sin frispråkighet. Flera gånger om har den ukrainske stjärnan uttalat sig i frågan om ”equal prize money” och häromåret slog han fast att ”det är fel att kvinnor får lika mycket betalt som män”.

Nu är Stachovskij i blåsväder igen.

”Hon har ingen aning”

I en intervju med XSport.ua (som återges på engelska på bloggen Let, Second Serve) uttalar han sig om homosexualitet inom tennisen. Och på frågan om han tror att det finns homosexuella spelare på ATP-touren svarar Stachovskij:

– Det tror jag inte. På ATP-touren har vi en normal atmosfär, hade homosexualitet funnits hade vi känt till det eftersom vi är en väldigt sluten krets. Tidigare har det snackats om (Richard) Gasquet, om (Rafael) Nadal och till och med om (Roger) Federer. Jag kan inte prata för hela ATP-touren, men på topp 100 finns det definitivt inga bögar.

När reportern Ivan Grachev hänvisar till att före detta storspelaren Martina Navratilova tror tvärtom, ger Stachovskij ett bitskt svar.

– Hon har ingen aning om vad herrtennis är för något. Och hon har inget med herrtennis att göra.

”Nästan alla är lesbiska”

Men Stachovskij tar sig friheten att göra tvärtom – prata om damtennis.

– På WTA-touren är nästan alla spelare lesbiska. Kan du förstå – hälften av dem! Därför skulle jag aldrig tillåta min dotter börja spela tennis, säger Stachovskij.

Och efter att intervjun fått stor spridning internationellt har flera tennisprofiler uttryckt skarp kritik.

”Att Stachovskij är homofob är ungefär lika överraskande som att Serena (Williams) vinner mot (Maria) Sjarapova i Wimbledon”, skriver till exempel livetennis.com:s Hannah Wilks.

Men på Twitter försvarar sig Stachovskij.

”Sexist, kvinnohatare, homofob … har jag missat något?”, skriver han.

DOKUMENT FEDERER: ”Mamma skämdes över mig”

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN