Magnus Bäckstedt vann Paris-Roubaix

Publicerad:
Uppdaterad:

Sensationell vinnare efter spurtstrid

ROUBAIX, FRANKRIKE

Magnus Bäckstedt tog en av svensk cykelsports största segrar när han vann världscuploppet Paris-Roubaix på söndagen.

Den 29-årige östgöten, som numera bor i Cardiff i Wales och tävlar för det italienska stallet Alessio, vann det 261 km långa loppet i en spurtstrid med tre andra cyklister. Spurten avgjordes på en velodrom och Bäckstedt tog innerspåret i den sista kurvan och kunde sprinta in före holländaren Tristan Hoffman, Team CSC, och britten Roger Hammond.

- Jag satt lugn och fin på cykeln hela dan. Till slut var vi bara fem. Då tänkte jag att jag utan punkteringar så är det här kanske min chans att vinna. När vi sen kom in på banan kände jag mig säker på att vinna. Jag tränar en del bancykel på vintrarna, sade Bäckstedt i de första segerintervjuerna på franska och engelska efter att han torkat glädjetårarna.

- Det här är den största dagen i mitt liv. Jag förstår inte vad jag ställt till med. Wow!

Bäckstedts främsta merit sedan tidigare är en etappseger i Tour de France.

Loppet är ett av mest klassiska loppen och kallas för "helvetet i norr". Det är tufft bland annat för att det avgörs på dåliga vägar - leriga stigar och kullersten (51 km kullerstensbeläggning) är underlag som kan ge punkteringar och omkullkörningar när cyklisterna minst anar och vill.

Årets tävling innehöll många incidenter, krascher och punkteringar och även en åskådarflagga som fastnade i bakhjulet för en cyklist.

Fakta: Magnus Bäckstedt

TT

Publicerad: