HV71 lyckades igen mot Linköping

SPORTBLADET

Stefan Liv visade landslagsklass

Linköping

HV 71 har harvat i botten av elitserien hela säsongen.

Men mot tabelltvåan Linköping trivs man.

Måndagens seger med 3-2 innebär att smålänningarna tagit tio av 15 poäng i de inbördes mötena.

Matchhjälten Stefan Liv bjöd därför upp på dans igen.

- Fan vad skönt, det här behövde vi verkligen. Och inte många trodde att vi skulle vinna här igen, pustar Stefan Liv ut med ett stort leende.

Precis som senast i Cloetta Center vann nämligen hans HV 71 med 3-2. Och trots den prekära situationen i tabellen har man alltså bara släppt fem poäng på fem matcher mot toppgänget.

- Vet inte varför det rullat på så bra mot just Linköping, det var likadant i fjol. Det kanske beror på att de verkligen spelar hockey, det är inget lag som bara ligger på försvar och väntar, funderar Liv.

Östgötarna vann skotten med 13-3 i sista perioden och forcerade vilt för en kvittering.

När det som bäst behövdes klev Stefan Liv fram och visade landslagsklass.

- Jag har inte spelat hälften så bra som jag kan i vissa matcher, men nu är jag rätt bra igen, ler målvaktsstjärnan. Det gäller bara att få upp jämnheten igen och det gäller hela laget. Vi har varit för mycket upp och ned.

Mål i öppen kasse

När HV mitt i värsta hemmapressen lyfte in 3-1 i öppen kasse (Per Gustafsson) kändes det som mötet var avgjort. Men Jussi Tarvainen dundrade in pucken med 30 sekunder kvar och gav östgötarna nytt hopp.

Fast Liv vägrade att släppa förbi sig några fler puckar och hade dessutom hjälp av stolpen när Mike Knuble avlossade en ordentlig projektil. Efteråt dansade han för HV-fansen.

- Det har inte blivit så mycket av den varan i vinter, men jag gör det gärna i nästa match igen, flinar Stefan Liv.

- Liv var fantastisk, men framför allt är jag stolt över kämpainsatsen. Vi fick matchen exakt dit vi ville. Meningen var att dra ned tempot och göra det tråkigt för Linköping, berättar Fredrik Stillman, assisterande tränare hos gästerna.

I tabellen hade Linköping hela 32 poäng fler än HV 71 före matchen.

Men det syntes verkligen inte på isen, definitivt inte i den första perioden.

Tränade hårt

- Vi spelade bara en match på tio dagar nyligen och passade på att träna väldigt hårt. Det verkar sitta kvar i benen hos killarna som inte alls är i närheten av normal kapacitet för tillfället, suckar Linköpings tränare Roger Melin.

Redan efter en och en halv minut tog smålänningarna ledningen efter en härlig genomåkning av Jonathan Cheechoo. Transatlanten fintade bort försvaret, lurade ned målvakten Daniel Sperrle och lade kallt in pucken i öppen kasse.

Frånsett ett tungt skott av Mike Knuble och ett sologenombrott av Johan Franzén - där Stefan Liv svarade för två suveräna räddningar - körde ett segt och slarvigt Linköping fast hela tiden.

HV, i betydligt större poängbehov i botten av tabellen, var rappare och hetare.

Östgötarna kvitterade visserligen genom Jussi Tarvainen i början av mittakten, men gästerna fortsatte att äga större delen av spelet och skapade stundtals ett rejält tryck.

Därför var det ingen större skräll när pigge Ola Svanberg stänkte in 2-1 i nättaket efter ett strålande förarbete av Johan Davidsson.

- Vi bjöd på alldeles för många enkla spelvändningar och det blir jobbigt att tvingas jaga hela tiden, suckar Linköpings landslagsback Thomas Johansson.

Avsaknaden av Brendan Morrison i NHL-kedjan var stor och dessutom skadades även landslagscentern Johan Franzén.

TT