Jihde klar för AIK

SPORTBLADET

"Det är Sveriges proffsigaste klubb"

Övergången är sensationell.

I dag kan Sportbladet avslöja att en av världens främsta innebandyspelare Niklas Jihde, 28, har skrivit på för AIK.

– Det här är det tyngsta beslut jag någonsin fattat, säger Jihde.

Foto: Niklas Jihde spelar med AIK från och med nästa säsong, hösten 2005.

Fyrfaldige världsmästaren och dubble SM-guldmedaljören Niklas Jihde har jagats av hela innebandysverige. Pixbo låg bäst till, svaret blev AIK.

– Enligt mina ögon är det Sveriges proffsigaste klubb. Det där med Stockholm har alltid kittlat och jag har varit nyfiken på AIK sedan de gick upp i elitserien.

Men övergången är kontroversiell. Niklas Jihde flyttade vid 19 års ålder från Växjö till Göteborg för spel i Pixbo. Det blev åtta säsonger i klubben innan flyttlasset bar till Schweiz och Grasshopper.

Inget jubel i Götet

– Pixbo har väntat på att jag ska komma tillbaka så det lär det inte bli några stående ovationer i Lisebergshallen precis. Men man kan inte göra alla glada, man måste tänka på sig själv ibland.

Rent ekonomiskt är flytten till Stockholm en förlustaffär.

– Visst får jag några kronor, men hade det handlat om pengar hade jag stannat kvar här nere.

I Schweiz tjänar en bra betald innebandyspelare upp mot 400 000 kronor om året. I Sverige kommer spelarna inte i närheten av de summorna.

Journalistdrömmar

– För mig handlar det om andra saker. Min dröm har alltid varit att jobba som sportjournalist och genom AIK har jag fått chansen att jobba som programledare, reporter och redaktör för ett stort produktionsbolag, säger Jihde.

Att VM spelas i Stockholm nästa år har också bidragit till beslutet.

– Jag vill gärna hem till hetluften inför VM. Det kommer att bli ett ruskigt tryck i Globen och man vill vara på rätt plats redan från början.

– Jag har har trivts kanonbra i Schweiz, men världens bästa liga finns i Sverige. Sedan jag kom hit ned har jag sneglat på elitserien. Man vill ju spela tillsammans med de bästa.

Han har fyra VM-guld

Philip Wallin, PeO Larsson

ARTIKELN HANDLAR OM

Innebandy