Kipchoge historisk – förste man under två timmar

Han satsade allt på att spräcka drömgränsen och skriva historia.

Med hjälp av 41 inhyrda farthållare blev Eliud Kipchoge världens förste att springa ett maraton under två timmar.

Och i mål såg kenyanen inte ens trött ut.

Förra året slog Eliud Kipchoge världsrekordet med tiden 2:01:39 under Berlins maraton. Men kenyanen var inte nöjd där. 

Målet har länge varit att bli världens förste att springa ett maraton (42 195 meter) under drömgränsen på två timmar. Rekordförsöket anpassades helt för Kipchoge. Han var den enda löparen på den platta banan i Wien och har backats upp av sponsorer för att förutsättningarna skulle vara optimala.

Inget nytt världsrekord

Till sin hjälp hade han 41 harar, bland andra norska löparbröderna Henrik, Filip och Jakob Ingebrigtsen, OS-silvermedaljören Paul Chelimo och dubble världsmästaren Bernard Lagat. 

Han har försökt en gång tidigare, men då missade han drömgränsen med 26 sekunder. Den här gången var han på rätt sida. 

Kipchoge sprang in på tiden 1.59.40. Rekordet är dock inget världsrekord eftersom tävlingen inte är godkänd av Internationella Friidrottsförbundet.

– Jag vill inspirera och att visa att människan inte har några gränser. Du kan göra det. Jag förväntar mig att fler springer under två timmar efter i dag, säger Kipchoge efter loppet och fortsätter: 

– Jag vill tacka farthållarna, tillsammans gjorde vi det möjligt.

”Stjäl uppmärksamheten”

Insatsen har jämförts med månlandningen, men alla är inte positivt inställda till rekordet.

– Det är ju ett PR-jippo för ett skoföretag, det är ju inget annat. Det är ingen tvekan om att Kipchoge är den främste maratonlöparen genom tiderna och skulle han lyckas så är det en fantastisk fysisk prestation men samtidigt så är det inte en tävlingsprestation, sa TV4:s friidrottsexpert A Lennart Julin till DN inför loppet och fortsatte:

– Lyckas han nu så kommer den som i framtiden lyckas med det här i en riktig tävling mötas av ”ja, ja, men det där har ju Kipchoge redan gjort”. Man stjäl uppmärksamhet från framtidens löpare och det tycker jag inte om. 

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN