Helena Duplantis: ”Det var mitt fel”

DOHA. Mondo Duplantis förlorade en rafflande guldduell med Sam Kendricks.

En avgörande detalj: svenskstjärnan fick slut på stavar.

– Det är mitt fel, säger fystränaren och mamma Helena Duplantis.

Mondo Duplantis hyllades för sitt ”genidrag” att byta till en större, styvare stav till sista pressade försöket på 5,92. Men faktum var att han redan till andra försöket bytt till en annan stav. Duplantis var så uppeldad, så snabb på ansatsbanan och så stark i sin isättning att stavar som han normalt kan använda till sexmetershopp blev för mjuka – och till slut fanns det inga fler att använda.

– Som sagt, jag kommer knappt ihåg. Jag vet att jag hade min styvaste stav i sista försöken (på 6,02). Det var lite problematiskt i slutet. Jag visste att jag skulle vara uppumpad, man inte  uppumpad, konstaterade Duplantis själv efteråt.

”Hade behövt en större”

Mamma Helena tror det kan ha kostat ett guld.

– Jag trodde på guld, men sedan blev jag lite orolig när de började prata om att de inte hade någon mer stav, att det var den sista och att den började bli liten. Han hade behövt en större stav, säger hon.

Stavtränaren och pappa, Greg Duplantis, håller med. Men säger att han aldrig kunde förutse att staven han avslutade tävlingen inte skulle räcka.

− Det här var en riktigt stor stav, han har använt den en gång i Texas i år, men då blåste det 25 kilometer i timmen i ryggen, säger Greg Duplantis.

”Inte plats för obegränsat antal”

Hade det funnits en förbättringspotential bara genom att kunna byta till en stav till?

– Ja, normalt hoppar du lite högre med en styvare stav, men det är en anpassning att byta också, det kan kännas lite ovant.

Men om jag ska vara djävulens advokat lite, borde ni inte förutsett att det här kunde hände?

– Du har ett fodral och det är inte plats för obegränsat med stavar så då måste du förutse sannolikheten för olika scenarion.

Faktum är att det inte är stavcoachen Greg som tar på sig skulden, utan mamma Helena som sköter fysträningen och gjort så att sonen nu mer mosar stavar som han knappt hoppat på tidigare.

– Ja, det är mitt fel, det är det, säger hon och skrattar.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN