Skicross

Tvingas betala 150 000 för rehabläger

Anna Holmlund överklagar beslutet: Vi är upprörda

Av: 

Patrik Brenning

SPORTBLADET

Anna Holmlund tvingas betala 150 000 kronor ur egen ficka sedan Försäkringskassan underkänt begäran om ersättning för ett rehabiliteringsläger i Spanien.

Nu kritiserar familjen hur vårderbjudandena skiljer sig mellan landets regioner.

– Vi är upprörda över att andra deltagare på lägret fick betalt för resan men Anna inte får det, säger pappa Lars Holmlund.

Lägret i Spanien i slutet på förra året var tidigare skicrosstjärnan Anna Holmlunds första utan sina föräldrar sedan olyckan i Italien i december 2016. Pappa Lars beskriver hur det var en överlycklig dotter som kom hem efter tre veckors intensiv rehabilitering.

– Hon kom och berättade att ”pappa, det var det bästa läger jag varit på”. Som pappa är det ju fantastiskt roligt att höra.

”Då skulle det inte vara något problem”

Men när familjen begärde ersättning från Försäkringskassan för omkostnader på omkring 150 000 kronor för hjärnskadade Anna och hennes assistenter blev svaret nej. Detta då Holmlunds hemregion, Västernorrland, inte skulle ha erbjudit henne den aktuella vården.

– De andra kamraterna på lägret på andra boendeorter har fått allt betalt, säger Lars Holmlund.

I sin överklagan av beslutet betonar familjen att den typ av vård Anna fick finns i avtal hos regioner som Västra Götaland, Stockholm, Halland, Östergötland, Skåne, Jönköping och Kronoberg.

– Skulle vi skriva Anna där hade det inte varit något problem. Nu överprövar vi det här så får vi se vad de kommer att säga.

”Kan ingenting om hjärnskador”

Lars Holmlund beskriver att Försäkringskassan täcker Anna Holmlunds grundläggande vårdbehov men att ”mer kvalificerad och utvecklande vård” inte ersätts. Fram till två år efter olyckan finansierades de kostnaderna genom Holmlunds försäkring som elitidrottare men sedan december 2018 måste Anna nu betala själv.

– Anna får använda privata pengar och vi måste jobba med hennes tidigare sponsorer och på andra sätt. Det finns sådana här pass som de hade i Spanien även i Sundsvall men inte den helheten och intensiteten de jobbar med. Som gammal elitidrottare är hon van vid och vill träna mer intensivt och hon var också jättenöjd över alla frågor de kunde svara på under lägret.

Lars Holmlund menar att kunskapen hos vården kring hjärnskador generellt också är låg. Något familjen nu hoppas kunna bidra till att förändra.

– Just nu håller vi på med en utbildningsfilm om Annas rehabilitering som ska vara klar nästa månad. Vi har upptäckt att folk i allmänhet i sjukvården inte kan någonting om kvalificerade hjärnskador och då tycker vi att det är viktigt att medverka till att visa hur Anna gör för att nå sina framsteg. Vi ser det som vår uppgift att hjälpa till med det.

* Efter Sportbladets publicering uppger stiftelsen – Active Life Foundation – att de har stöttat Anna Holmlund med 50 000 för rehabiliteringsläger i Spanien.

ANNONS EXTERN LÄNK

Se alla Champions League-matcher på C More. Beställ här

C More

Publisert:

LÄS VIDARE

Tränarna lämnar skidlandslaget

ÄMNEN I ARTIKELN

Skicross

Anna Holmlund