Nya regler till F1 2021

Detaljerna till framtidens Formel 1

2021 får F1 nya regler
2021 får F1 nya regler

2021 får F1 nya regler och det blir fler standarddelar.

Det handlar det inte bara om växellåda utan även om bromsar och fälgar.

Här är de första detaljerna till framtidens Formel 1.

Till 2020 sker inga större förändringar av Formel 1, men till 2021 planeras helt nya regler för F1. Sedan en längre tid har FIA (internationella bilsportförbundet) och Liberty Media som äger Formel 1 planerat en stor förändring av F1 och dess regler till 2021.

Målsättningen är att bilarna ska vara både snygga – och snabba.

– Jag förstår inte varför inte våra bilar kan vara snygga. Jag blir irriterad när bilarna på tv-spelen är snyggare än de på banan. Det är de bilarna som ungarna vill ha som posters på väggen. För mig är utseendet väldigt viktigt, sa F1:s sportsliga direktör Ross Brawn i ett pressmeddelande när de första bilderna på bilarna offentliggjordes i hösten 2018.

2020 går det Concorde Agreement, det kommersiella avtal som teamet har med rättighetsägarna ut och de nya ägarna vill ta tillfället i akt och göra en förändring av sporten. Sedan en tid tillbaka är det klart att F1 om två år ska köra med 18-tums däck och inte med 13 tum som i dag, dessutom ska däckvärmarna försvinna.

Nya regler till F1 2021

I februari presenterade FIA de första detaljerna kring de nya regler som F1 ska ha från och med 2021. Bland annat vill man införa standardiserade växellådor, något som alla team ska använda sig av inom tre år. Dessutom förtydligade ägarna då att de gärna vill utöka säsongen med tre lopp och att varje förare har rätt att använda fyra växellådor under en säsong.

I slutet av april meddelade FIA ytterligare förändringar av reglerna till F1 år 2021, då handlar det om en standardisering av fälgar, bromssystem och materialet till bromsarna.

Målsättningen är att sporten ska bli betydligt billigare när vissa delar standardiseras för att slippa den extremt dyra kapprustningen där teamen lägger ner makalöst stora summor på att exempelvis spara ett gram i jakten på att minska bilens vikt.

Detaljerna till framtidens Formel 1

När det handlar om fälgarna är det i dag tre olika företag som levererar sina produkter till Formel 1, den största leverantören är OZ som förser sju stall med produkter – men i dag är fälgarna skräddarsydda för varje team och det vill Liberty Media förändra för att spara kostnader och öka konkurrensen på banan.

Fram till och med den 22 maj har företag möjligheten att ansöka till F1 om att få leverera bromsar och fälgar till Formel 1 efter 2021 och FIA väntas komma med ett beslut i juni. Kontrakten mellan leverantörerna och FIA ska gälla mellan 2021 och 2024, med möjlighet för FIA att förlänga dem över 2025 skriver motorsportmagazin.

Under året väntas FIA presentera ytterligare nyheter kring vilka regler som ska gälla i F1 efter 2021, då kommer alla fans att få ytterligare detaljer till framtidens Formel 1. För teamen är det viktigt att informationen kring reglerna år 2021 kommer innan årets säsong nått halvvägs, annars blir det tufft att hinna leverera bilar till säsongsstarten.

Det tar ungefär två år att tillverka en F1-bil, från skiss till färdigställande.

Nya regler till F1 2020 - det senaste läser du i F1-bloggen

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN