Mejla

Kristoffer Bergström

Kanske älskar jag dig, Calle Halfvarsson

Publicerad:

Det brukar hävdas att Calle Halfvarssons största fiende är det egna psyket.

Det är tvärtom.

Du ska ha en vilja av titan för att orka komma tillbaka efter alla hans bakslag.

Jag ömmar för Calle Halfvarsson. Mina känslor inför hans vedermödor gränsar till det olämpliga. Kanske älskar jag honom.

I samma stund som orden rinner ur mina fingertoppar avsäger jag mig möjligheten att objektivt rapportera om hans framfart, men må så vara, för det är ju sant. Carl-Christian från Sågmyra har i ett decennium åkt runt med en åskledare på ryggen. Det behöver inte ens vara mulet, blixten träffar den saten ändå.

Och mitt hjärta bongobultar av ömkan.

”Kräktes på Sundby”

Det älskvärda är att Halfvarsson aldrig gömmer sig utan snarare spär på eländet med fler detaljer.

– Varför gick det tungt i dag?

– Jag blev allergisk av heltäckningsmattan.

– I går då?

– Jag var emotionellt påverkad av en skojfrisk musikvideo där jag kräktes på Sundby. Sååå klantigt!

Calle Halfvarsson har inga individuella mästerskapsmedaljer och blott tre segrar i världscupen – varav två kom inom ett dygn i Lillehammer 2016 – ändå känns toppresultaten som hans normalnivå. Som att han ibland är snabbast i världen och resten av tiden är drabbad av otur.

Halkade efter och blev omkörd

Ingen annan riskerar diskning i touren för att ha varnats i sommarens rullskidlopp. Ingen annan glänser i en sprintprolog, får ont i armen och stryker sig, men vägrar ge upp och blir fyra i nästa etapp. Alla andra hade för flera år sedan brutit ihop, misströstat och börjat plugga till socionom, men skidvärldens mest unika hjärna fungerar inte så.

Efter en tredjedel av dagens jaktstart såg han ut att kunna ta hem det. De andra i trion, Ustjugov och Bolsjunov, verkade möra. Fyran Holund tappade mark. Men än en gång var det svensken som disponerat loppet en aning fel, halkade efter och blev omkörd av två killar.

Femma. Osis igen. Han var ju uppenbart bäst (en liten stund).

Ny chans i övermorgon på femton kilometer klassiskt, där han mycket gärna kan nå pallen. Men precis lika troligt är att någon i publiken grillar korv, att han får ett felskär och att skidorna fattar eld.

avKristoffer Bergström

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM