Vill ha utredning efter skadorna

LENZERHEIDE. Onda ryggar som fått opereras och nu Calle Halfvarssons muskelkänning i skuldra och arm.

Då reagerar Oskar Svensson.

– Vi måste utreda vad det är som gör att vi har problem, säger han.

Calle Halfvarsson tvingades avstå söndagens finalrace i sprinten i Tour de Ski, trots att han genomförde en fin prolog.

Smärta och ömhet i armen satte stopp för den svenska skidåkaren. Problemet som härstammar från skuldran gav sig, enligt tränaren Mattias Nilsson, tillkänna efter lördagens masstart.

Sedan tidigare har svenska åkare slitit med skador och skavanker.

”Måste utreda”

Viktor Thorn har inför säsongen genomgått en operation för ryggen, det har också Jens Burman som är tillbaka i fullt slag.

Efter Calle Halfvarssons bakslag slår dock Oskar Svensson larm.

Han tycker att skadeläget, då särskilt i herrtruppen, inte längre är någon slump. 

– Vi måste utreda vad det är som gör att vi har problem. Det är liksom inte bara en dålig rygg som vi har nu. Jag tror verkligen att vi måste se över vad vi gör. Just nu är det för mycket skador för att det ska vara normalt. Det är ingen slump, säger han.

Han tycker att en analys och diskussion är på sin plats. De svenska herråkarna har inför det här året gemensamt fattat ett beslut att köra extra hårt och fokuserat på de gemensamma passen.

– Det är väl just vilka gränser som man törs ligga på. Sedan får man utvärdera om man ligger rätt, säger Oskar Svensson.

”Känner med honom”

Har du talat med Calle Halfvarsson efter skadan?

– Jag vet att han har haft problem tidigare men vet inte om det är samma sak nu. Det var skitsynd, man känner verkligen med honom. Han är den med störst kapacitet av oss.

När det gäller den sammantagna skadebilden säger landslagstränaren Mattias Nilsson att det visst kan vara på plats med en utredning.

– Det kan man titta på hur det hänger ihop med totala belastningen. Sen får man också titta på det som idrott totalt, säger han och påpekar:

– Både Jens och Viktors ryggar har en betydligt äldre historik. Man måste samtidigt vara ödmjuk och inte sopa saker under mattan utan se till varje fall.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.