Mångmiljonregnet över Armand Duplantis

CLERMONT-FERRAND. Nitton dagars tävlande i Europa har förändrat Mondo Duplantis liv.

Världsrekorden har gett honom mångmiljoninkomster i bonusar och höjd grundlön.

Men ett OS-guld är värt ännu mer.

– Ett OS-guld i Tokyo för Mondo bör ganska omgående betyda drygt tio miljoner i ökade intäkter följande säsong, säger hans manager Daniel Wessfeldt.

Så mycket betyder det att kunna kalla sig olympisk mästare.

Och för Mondo är OS det stora målet den här säsongen. De två världsrekorden inomhus är bara en del av satsningen på vägen dit.

– Ja, OS är det enda och stora målet den här säsongen, säger Mondo efter tävlingen i Clermont-Ferrand.

– Det finns inget större i friidrotten.

Med två världsrekord på fem tävlingar är Mondo Duplantis redan världens hetaste friidrottare.

– Ja, utan tvekan är det så. Det har varit helt galet med förfrågningar de senaste veckorna och från hela världen. Och inför sommaren vill varenda arrangör ha honom till sina tävlingar, säger Wessfedlt.

”Betydligt mer värdefullt”

Och skulle han ta ett OS-guld i Tokyo i sommar ökar värdet ytterligare.

– Det är inte helt lätt att värdera ett OS-guld i friidrott. Men är det i en prestigegren som stavhopp eller 100 meter är det betydligt mer värdefullt än om det sker i till exempel spjut eller 3000 meter hinder, säger Wessfeldt.

I Mondos fall är det värt miljoner.

Men det är inte bara prestationen som avgör hur stora inkomsterna blir.

–  Har man ingen karisma eller svårt för att uttrycka sig, så sjunker värdet. För att slå igenom taket så måste man vara ganska överlägsen över en längre period och dessutom besitta global star quality. Sedan är det inte helt obetydligt att se bra ut . Mondo Duplantis har alla de egenskaperna. Över en tioårsperiod bör inte intäkter på ett par hundra miljoner vara orealistiska.

Kontrakten hemligstämplade

Hur mycket Mondo tjänar är en hemlighet. Hans största kontrakt med skotillverkaren Puma är hemligstämplat.

Enda gången ett skokontrakt blivit offentligt var när Nike stämde den amerikanske 800-meterslöparen Boris Berian för kontraktsbrott.

Berian skrev på för New Balance och Nike ansåg sig ha rätt att matcha det kontraktet. Det gjorde att båda kontrakten blev offentliga vid rättegången.

Enligt det skulle Berians årslön nästan tredubblas om han vann OS-guldet i Rio 2016 - från 100 000 dollar om året till 275 000, omkring 2,7 miljoner svenska kronor.

Och ett världsrekord var värt 100 000 dollar - närmare en miljon svenska kronor.

Nu nådde Berian aldrig några större framgångar. Han blev tia i OS och var ett betydligt mindre namn än Mondo Duplantis, då svensken skrev på sitt kontrakt.

Det är ingen tvekan om att han redan är ekonomiskt oberoende för resten av livet.

Alla ville ha bild

De här veckorna har gjort honom gigantiskt stor i Europa.

Här i Clermont-Ferrand höll han aldrig på att komma från arenan, då alla ville ha en bild tillsammans med den nya stjärnan.

Han är större i Europa än i USA, där friidrotten bara uppmärksammas när det är OS-år.

– Det är inte som här där varenda en känner igen honom, säger pappa Greg när sonen står och blir fotograferad i hop med alla fans.

– Hemma i Lafayette vet de flesta vem han är, men det är samtidigt en ganska liten stad. Och i Baton Rouge där han bor och pluggat är han välkänd. Men vi kan gå genom flygplatsen i New Orleans utan att någon känner igen honom.

Där landar Mondo i morgon, måndag.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.