Ryssland stängs av i fyra år

Wada har fattat sitt beslut.

Rysslands stängs av från alla stora mästerskap i fyra år.

– Det är inte ett straff eller en reaktion som svider på något som helst sätt, säger Wadas vicepresident Linda Hofstad Helleland till NRK.

Den stora ryska dopningshärvan får ytterligare konsekvenser. På måndagen kom beslutet som Ryssland fruktade efter att Wada beslutat sig för att stänga av Ryssland får alla stora mästerskap kommande fyra år.

Ryssland får heller inte arrangera mästerskap eller söka stora mästerskap som OS 2032. Det blir dock ingen kollektiv utestängning av alla ryska idrottare.

Påverkar inte fotbolls-EM

De kan därmed tillåtas att delta i mästerskapen under neutral flagg precis som under OS i Pyeongchang då hundratals ryska atleter fanns med. Kravet är dock att de ska kunna bevisa att de inte finns med i den så kallade McLaren-rapporten, inte har lämnat positiva dopningsprov eller att deras dopingprover inte manipulerats.

Åtta ryska åkare på pallen i Lillehammer i helgen
Åtta ryska åkare på pallen i Lillehammer i helgen

Hur de olika idrottsförbunden ställer sig till Wadas dom återstår att se.

Wadas beslut påverkar inte sommarens fotbolls-EM efter som det inte räknas som ett globalt mästerskap. Det gäller även Champions League-finalen 2021 som ska spelas i St. Petersburg.

Ryssland har tre veckor på sig att överklaga beslutet vilket de väntas göra.

”Svider inte på något sätt”

Wadas vicepresident Linda Hofstad Helleland hade dock velat se ett strängare straff.

”Jag ville ha sanktioner som inte kan urvattnas. Jag är rädd att de här inte räcker. Vi är skyldig de rena idrottarna att genomföra så starka sanktioner som möjligt”, skriver hon på Twitter.

För NRK utvecklar hon. 

– Jag är inte nöjd med beslutet, men det var så långt vi kunde gå, säger hon och fortsätter: 

– Det betyder att vi kan ha flera hundra ryska utövare både i Tokyo och Peking. Det är inte ett straff eller en reaktion som svider på något som helst sätt. Så länge de kan delta under neutral flagg är det ryssar och de kan få medaljer. Flagga eller inte, det är inte det mest väsentliga. 

Skriv din åsikt om domen mot Ryssland här.

Skriv inlägg

 • Rysshetsandet verkar aldrig ta slut.. Tråkigt med denna accepterade "russophobia".

  Micke

 • Doping förekommer inte bara i Ryssland;har aldrig hört att USA eller andra nationer ska stängas ute från mästerskap p.g.av att det förekommit doping.Det finns rena och dopade på de flesta ställen i världen.De som blir påkomna ska stängas av för all framtid, idrottare ska inte stängas av kollektivt.Så kallad "statsstödd" doping förekommer över hela världen

  Åke Karlsson

 • Konstigt att dom fortsätter och jobbar med doping när dom vet vilket tryck dom har på sig.. det är ju så dumt att man nästan inte tror på det. När det gäller skidåkning..Självklart.. inhalatorersav alla slag skulle förbjudas, det om något är väll doping, luftrörsvidgande, mer syre till lungorna. Dom som behöver inhalator när dom tävlar i skidåkning får väll börja med någon annan idrott.

  Lennart

 • Statsstödd doping där den myndighet som ska hålla idrottare i Ryssland rena är inblandad! Det är bevisat att lämnade prover inte stämmer överens med referensprover och att detta utförts på strukturerat och systematisk sätt med hjälp av Ryska dopingslaboratorier och statligt anställda........ni som jämför detta med doping på individnivå förstår inte denna dopingskandals omfattning. Jämför inte äpplen med päron såvida ni inte har ettintellekt som en grönsak,.

  PZ

 • Inga högt uppsatta ryska politiker, som den idrottsintresserade president Vladimir Putin, får närvara vid sommar-OS i Tokyo till sommaren och vinter-OS i Peking 2022. Känns som vendetta mot Putin. Är WADA verkligen oberoende?

  Lane
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.