Hotet mot Halfvarsson - kan straffas i premiären

Rasar: ”Helt otroligt dåligt”

avPetra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

RUKA. Calle Halfvarsson startar världscupen med ett hot hängandes över sig.

Ett gult kort räcker för att förstöra helgen.

Detta på grund av en incident i en rullskidtävling – i somras.

– Jag tycker att det är galet att man ska få med sig en varning från ett rullskidlopp, rasar skidåkaren.

Världscupen i skidor startar i morgon. Världscupssäsongen däremot har pågått sedan 1 juli.

Den internationella kalendern ligger så. Åkare som ställer upp i rullskidlopp under sommarens kan samla Fis-poäng som följer med in i säsongen.

Disciplinära straff tar man också med sig.

Så att Calle Halfvarsson drog på sig en skriftligt varning, ett gult kort, i rullskidloppet i Trollhättan i augusti kan ligga honom till last redan i helgen.

Reglerna säger: två skriftliga varningar är lika med diskvalificering i loppet. En tjuvstart i sprint ger exempelvis en varning.

”Det är helt otroligt dåligt”

Nu finns det också omständigheter som innebär att Fis-juryn vid världscupen kan välja att ge åkaren ett tidsstraff om den andra skriftliga varningen kommer under en tour, som som vid helgens tävlingar i Ruka.

Calle Halfvarsson fick klart för sig i veckan att hans gula kort från Trollhättanloppet, där han slutade trea, följer med in i vintersäsongen.

Han är inte nöjd med regelverket.

– Jag tycker att det är helt otroligt dåligt. Då är det nästan så man funderar på att man inte bör köra rullskidor, det är inte värt det, säger han.

Han vet fortfarande inte vad han fick varningen för. Den är noterat som en stängning av annan åkare.

Tankar i huvudet under tävlingarna

– Det var en jättekonstig grej, det jag har hört var att jag tryckte ut någon. Det var några som åkte i fel korridor på upploppet och de blev diskade. Någon menade att jag tryckte ut dem men jag har inget minne av det. Det var konstigt, jag rörde  ingen, säger han.

Han medger att det kommer att finnas med i hans tankar under helgens tävlingar.

– Jag måste tänka på det, helst en sådan här helg när det är en tour. Blir jag diskad imorgon blir jag placerad sist. Det kan också bli ett tidsstraff, säger Calle Halfvarsson och fortsätter:

– Hade jag varit lite smart hade jag dragit på mig ett gult kort i Gällivare (tävlingar förra helgen). Jag hade kunnat tänka på det när det ändå gick dåligt, det hade det varit värt.

”Något man skulle kunna diskutera”

Fis tävlingsdirektör Pierre Mignerey förstår kritiken från svensken, men förklarar hur det ligger till:

– Rullskidåkningen är just nu inte en separerad disciplin. Man kan samla Fis-poäng inför vintern och sanktioner medföljer också. Det är klart att det är något man skulle kunna diskutera, men länge vi har Fis-poäng i rullskidåkning räknar vi det som en hel säsong.

Enligt Pierre Mignerey är den troliga följden av en skriftlig varning i samband med en tour ett tidsstraff, men det kan bli aktuellt med hårdare straff.

– Om det är en grov förseelse kan det bli en diskvalificering, säger han.

Världscupen inleds med sprint i morgon i Ruka. På lördag väntar distanslopp i klassisk stil och på söndag en jaktstart i fri stil.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM