Italien hotas av uteslutning av IOK

Publicerad:

SPORTBLADET

Italien vann kampen om vinter-OS 2026 framför Sverige.

Nu varnar Internationella Olympiska kommittén (IOK) italienarna.

De riskerar att bryta mot den olympiska chartern, vilket skulle kunna innebära uteslutning, skriver Dagens Nyheter.

Sveriges OS-ansökan nobbades för åttonde gången i rad i juni. Italienska Milano Cortina tilldelades vinter-OS framför Stockholm Åre.

Nu har sajten Inside the games tagit del av ett tre sidor långt brev från IOK till den nationella italienska olympiska kommittén (Coni), rapporterar Dagens Nyheter.

IOK ifrågasätter den starkt begränsade roll som Coni kommer ha efter att Italiens regering beslutat att skapa en ny organisation för landets idrott. Något som kraftigt kommer att beskära Conis budget.

Kan vidta åtgärder

Enligt IOK riskerar förändringen att innebära ett brott mot den olympiska chartern, vars viktigaste princip är att den nationella olympiska kommittén beslutar kring allt olympiskt arbete i landet.

Brevet är riktat till Conis ordförande Giovanni Malagó som efter omröstningen hyllades som den som bärgade vinterspelen till Italien. Där framgår det att IOK kan vidta de mest lämpliga besluten för att skydda den olympiska rörelsen i ett nationellt förbunds land.

Det inkluderar avstängning eller ett återkallande av erkännande av ett nationellt förbund, skriver Dagens Nyheter.

1 av 5 | Foto: Laurent Gillieron / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix

Vill sätta press

Mats Årjes, ordförande i Sveriges olympiska kommitté, har tagit del av uppgifterna och säger till DN:

– Det här var ju en diskussion som förekom redan före OS-omröstningen, men det är för tidigt att säga vad kravet från IOK kommer att innebära. Vi behöver mer information.

Vid en uteslutning av Coni skulle landet få svårt att genomföra OS och brevet kan tolkas som att IOK vill sätta press på den italienska regeringen i ett försöka att ge Coni mer inflytande över idrotten i landet, skriver DN.

IOK har bjudit in parter för Coni och regeringen för att diskutera frågan och förväntar sig en snabb lösning.

Publicerad:

LÄS VIDARE