”Då ska jag ha 100 miljoner i alla fall”

Sven Fornling kan ställas mot superstjärnan

Av: Stefan Alfelt

Publicerad:
Uppdaterad:

MALMÖ. På lördag ligger Sven Fornlings VM-titel i potten.

Plus chans till hundra miljoner kronor i gage för nästa match.

– Jag är revisor. Jag kan pengar och vet vad som är rimlig betalning, säger Sven.

Proffsboxningens lätta tungviktsklass är ett getingbo med sportens kanske bredaste topp sett till kvaliteten på mästare och utmanare i organisationerna som gäller.

Detta är världsmästarna:

WBC, IBF: Artur Beterbiev.

WBA: Dimitrij Bivol är organisationens supervärldsmästare medan Badou Jack och Jean Pascal gör upp 28 december om vem som ska ta Bivols reguljära titel.

IBO: Sven Fornling.

WBO: Saul Alvarez.

”Canelo” Alvarez
Foto: John Locher / TT NYHETSBYRÅN
”Canelo” Alvarez

Kan få möta superstjärnan

Utöver titelhållarna finns ett gäng toppfajters som jagar efter bältena vilket garanterar intresse, men den stora gamechangern är superstjärnan Saul ”Canelo” Alvarez kliv upp till viktklassen.

Efter att ha varit världsmästare i super weltervikt, mellanvikt och supermellanvikt flyttade Canelo upp till lätt tungvikt och gick direkt på klassens mest meriterade mästare, Sergeij Kovalev, som åkte på en brutal knockoutförlust.

Efter segern deklarerade Canelo att han tänker plocka titel efter titel i lätt tungvikt. Vilket innebär att såväl Sven Fornling som Badou Jack kan bli hans kommande motståndare om de vinner sina matcher i vinter.

– Inte omöjligt att det blir så, säger Fornling.

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Sven Fornling

”Ska inte tjäna 50 gånger mer”

Alvarez, som har ett avtal med streamningstjänsten DAZN värt 3,35 miljarder svenska kronor fick 335 miljoner för matchen mot Kovalev, mästaren som fick 120 miljoner för sin förlust. Rimliga nivåer enligt revisor Fornling om Canelo skulle välja honom som motståndare.

– Om Canelo får 300 miljoner ska jag ha hundra i alla fall. Absolut. Det ska vara rimligt. Han ska inte tjäna 50 gånger mer än mig, men jag ska heller inte tjäna lika mycket som han.

– Vad promotorn och förbundet tjänar beror på hur många tittare de får. Hur många lockar jag och hur många lockar Canelo? Det är skillnad. Med det sagt kommer jag heller aldrig att bli lurad. Jag vill ha alla matcherna men jag vill ha dem i rätt tid med rättvis betalning.

Mayweather kommer jaga match för Jack

– Vad som är viktigare än pengarna är villkoren. Jag ska ha tid att förbereda mig på. Det finns ingen summa i världen som du kan få mig att sälja ut mig för. Jag kommer aldrig att ta en match jag tror jag kommer förlora bara för att jag vill ha bra betalt.

Att Fornling vs Bösel även gäller WBA:s interimtitel som innebär att den som vinner blir obligatorisk utmanare till vinnaren av Badou Jack och Pascal behöver inte betyda att det verkligen blir en sån match. Floyd Mayweather Jr kommer sannolikt att jaga match för Badou mot Canelo om läget uppstår.

I slutändan är det alltid pengarna som styr i proffsboxning.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN