Längdskidor

Norska skidstjärnan har minskat sin träningsdos nära 400 timmar

Av: 

Petra Thorén

SPORTBLADET

Han är skidåkaren som tränat hårdast och tänjt på gränserna.

Men inte den här sommaren.

Martin Johnsrud Sundby har minskat träningsmängden med flera hundra timmar.

– Jag var kanske inte så motiverad i våras som jag varit de andra åren, säger den norska skidstjärnan till VG.

Den 27 februari vann Martin Johnsrud Sundby sitt efterlängtade individuella VM-guld. Det kom i 15 km under mästerskapet i Seefeld.

Det var ett guld som han saknade i en annars väldigt diger medaljskörd.

Hans framgångar och hans tidigare dominans i spåren har ofta varit resultatet av enorm hård träning. Han har beskrivits som en maskin av konkurrenterna och nått en träningsmängd på 1200 timmar per år.

Men inför kommande säsong har han dragit ner antalet timmar till mellan 800 och 900, skriver VG. Motivationen har sviktat för den norska stjärnan som är tvåbarnsfar.

– Jag har varit väldigt het på gröten tidigare år från tidigt i maj. Så nu tänkte jag: det behöver jag kanske inte vara den här gången, säger Sundby till VG.

Martin Johnsrud Sundby har minskat träningsmängden med flera hundra timmar

VG: Var det VM-guldet som gav dig motivationssvikt?

– Det kan hända. Jag vet inte varför det blev som det blev. Men det var säkert en reaktion på något. Det kan vara de tusen saker som skett de senaste åren, allt från familj till flytt och allt är nytt hela tiden. Varje år är det nya saker, säger Sundby.

En anledning till bristen på motivation är att andra delar av livet tar plats. Äldsta sonen Markus, 6, har börjat skolan och tre år yngre Max går på förskolan samtidigt som Martin Johnsrud Sundbys hustrun Marieke har börjat jobba heltid som fysioterapeut.

Men det minskade antalet träningstimmar oroar inte den norska medaljåkaren, som ser fram emot en ny säsong.

– Jag fick en del råd om att vänta med att trycka på max till lite längre fram på hösten och se hur det går. Det kombinerat med att jag inte var så mentalt sugen på att jaga livet ur mig från maj så slutade det med en lugnare försäsong än vad jag brukar ha, säger Sundby till VG.

Den senaste perioden har dock norrmannen dragit upp farten igen och den tidigare träningen han har med sig i bagaget.

Norska landslagets herrtränare Eirik Myhr Nossum har stor tro på 34-åringen är med på allvar när det hettar till i vinter igen.

– Om det blir lite mindre träning än förr så har vi världsmästare på herrsidan som tränat mindre än det som Martin gör nu, säger han.

Vintern som väntar innehåller inget mästerskap för längdåkarna. Världscupen startar sista helgen i november och säsongens höjdpunkt blir Tour de Ski.

ANNONS

Fynda kläder, skor och allt till träningen på Nikes vinterrea

Extern länk från Nike

Shoppa här

Publisert:

LÄS VIDARE

Wolfgang Pichlers förvandling: ”Tränar tre timmar om dagen”

ÄMNEN I ARTIKELN

Längdskidor

Martin Johnsrud Sundby

Tour de Ski