Damlandslaget i basket

Marco Crespi tar över som förbundskapten

Av: 

Malin Wahlberg

SPORTBLADET

Francois Gomez fick inte förlängt trots sjätteplatsen i EM. 

Nu tar Marco Crespi över de svenska basketdamerna för att leda dem till OS.

– När jag fick se bilden kände jag "shit, det här är bra", säger Amanda Zahui.

Sverige slutade sexa i sommarens EM, den bästa placeringen någonsin för ett svenskt basketlandslag. Placeringen innebar att Sverige kvalificerade sig för vinterns OS-kval, men trots succén fick förbundskaptenen Francois Gomez inte förlängt. 

Nu är det klart vem som tar över. Det blir den meriterade italienaren Marco Crespi som får förtroendet.

Crespi kommer från Italiens damlandslag, men har även vunnit EM-guld med herrarna och har tidigare coachat ett OS.

– Hans meriter talar för sig själv men det som verkligen sticker ut med Marco är hans personlighet, han lägger ned sin själ i det han gör och många referenser vittnar om hans skicklighet, säger landslagschefen Fredrik Joulamo.

”Alla drömmer om OS”

Kontraktet sträcker sig till 2023 och det stora målet blir att ta Sverige till OS.

– Det här är något speciellt. Jag är väldigt nyfiken som person och tycker att den svenska kulturen är väldigt intressant. Jag har coachat Mats Levin och Oluoma Nnamaka och det var en fantastisk erfarenhet. När Fredrik (Joulamo) ringde mig och vi hade vår första intervju fick jag bra vibbar. 

Vad tror du om chanserna att gå till OS? 

– Först är det lottning och den betyder mycket. Men alla drömmer om att spela OS och det skulle vara underbart, men om man vill spela OS måste man fokusera mer på att spela sin bästa möjliga basket. Annars blir det för mycket press och fokus på att det är en unik och speciell chans. 

Det finns många starka personligheter i det svenska laget, hur stor utmaning är det?

– Ibland när man coachar säger man att laget saknar något när det gäller personligheter, så jag tycker att det är mer spännande att hantera det. Jag ser inget problem med det.

Hur vill du att ni ska spela?

– Jag vill försöka hitta det bästa sättet för de här spelarna. Jag kommer inte säga ”det här är min spelstil, spela så här”, men jag har några riktlinjer. I dagens basket är det svårt att skapa något de sista åtta sekunderna för man byter mycket, till och med LeBron kan få problem då. Så jag ville spela snabbt och försöka hitta ett avslut de första 16 sekunderna. Sedan vill jag spela aggressivt på båda sidor. Vårt lag har förutsättningar att spela väldigt aggressivt försvar. Jag älskar att jobba med alla delar och jag vill att alla spelare ska känna att de tillhör vår idé, inte min idé utan vår idé.

”Shit, det här är bra”

Amanda Zahui blev glad när hon fick reda på vem som tar över landslaget.

– När jag fick se bilden kände jag "shit, det här är bra". Jag har sett honom på sidlinjen när vi har spelat mot Italien och jag har märkt av hans energi. Han är "hyper" som jag, säger hon och fortsätter:

– Det känns som att han är en coach som bryr sig om sina spelare. Han vill hjälpa oss att bli bättre spelare. Vi har redan pratat om att köra individuellt jobb tillsammans.

ANNONS

Målglatt möte eller straff på övertid? Spana in helgens matcher på Stryktipset – fixar du 13 rätt?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Elliot Cadeau rankas som bäst i USA: ”Vill bli igenkänd på gatorna i Sverige”

ÄMNEN I ARTIKELN

Damlandslaget i basket

Basket