Kallas VM-besked – på pallen

SPORTBLADET

ULRICEHAMN. Charlotte Kalla är på pallen igen efter en sekundrysare.

Men på grund av det enorma publiktrycket var hon själv helt ovetande om dramat.

– Jag var inte säker på hur jag låg till. Det var först när Hanna och Marit kom och gav mig en kram som jag förstod att jag var trea, säger Charlotte Kalla.

Foto: ANDERS DEROS

Charlotte Kalla och 10 kilometer fritt har varit synonymt med framgång. Hon har både OS- och VM-guld på distansen, men sedan VM-guldet i Falun har det gått tyngre på favoritdistansen.

Tills i dag.

Inför publikhavet i Ulricehamn gjorde Charlotte Kalla ett stabilt och jämnt lopp som räckte till en efterlängtad tredjeplats efter en sekundstrid mot Astrid Jacobsen.

”Hade ingen aning”

– Jag missunnar inte Astrid Jacobsen någonting men jag unnar Charlotte Kalla den pallplatsen, det var skönt, säger Vinterstudions expert Anders Blomquist.

Charlotte Kalla strålade i målfållan.

– Det här betyder otroligt mycket, att få åka skidor och få ett tufft race och kontrollera det publiktrycket som bara vill att man ska åka fort, sa hon till SVT efter målgång.

Vrålet från den grymma publiken gjorde dock att hon inte hade någon aning om hur hon låg till i den tajta kampen om pallplatsen. Charlotte Kalla trodde ett tag till och med att hon var på 14:e plats. Det var en siffra hon hann uppfatta.

– Det var säkert 14 sekunder, det kanske var 14 sekunder efter. Det kändes märkligt, säger hon.

Och en bit före mål skymtade hon ett annan budskap på en skylt från en svensk ledare, så förvirringen var totalt något som den svenska förbundskaptenen Rikard Grip varnat för.

– Jag såg att det stod trea sex hundra meter före mål. Men ja, de får leta fram lite skarpare pennor till killarnas lopp (skratt). Nä, de gjorde ett grymt jobb och är kreativa, säger Charlotte Kalla.

Den stora glädjen när hon fick det riktiga beskedet av Hanna Falk (åtta) och dagens segrare Marit Björgen var befriande.

– Det stämde mer överens med känslan i kroppen och hur publiken och coacherna hejade på mig. Det känns inte som att de springer med mig för en 14:e plats...


Hur mycket betyder det för dig fram mot VM?

– Det känns jätteskönt att tekniken flyter på. När jag kommer in i åkningen så känns det så kul att ta i och känna att kroppen svarar. Att hamna där i tröttheten och stå ut med den hela vägen in i mål betyder mycket.

”Lekt med henne”

Vann gjorde Marit Björgen, som gjorde sitt första lopp sedan La Clusaz strax före jul, före finskan Krista Pärmäkoski.

– Jag är väldigt nöjd. Jag var på pallen för jul också men nu har jag varit borta från tävling i fem veckor och tränat på egen hand och man är spänd på hur man ligger till. Jag fick bra svar i dag, säger Marit Björgen.

Skrämde du de andra lite i dag, undrar någon?

– Jag hoppas att de fick lite respekt.... Nä, men det i alla fall gott att visa att man är tillbaka och visar att man kan åka snabbt.

Norskan gladdes också åt att se Charlotte Kalla på pallen igen.

– Det är jättekul att se henne på pallen igen. Hon trodde att hon blev nummer 14, så jag fick säga till henne att hon blev trea...