Evelina Settlin blir vallare i landslaget

Publicerad 2022-10-11

En person blev ”borgmästare” och en annan ska jobba mindre.

Då kliver Evelina Settlin, 30, in i svenska längdskidlandslagets vallateam direkt efter karriärens slut.

– Jag har lite kunskap i ryggmärgen, säger Settlin.

Evelina Settlin berättade i april att hon skulle sluta åka längdskidor.

Hon summerade då en karriär som bland annat innehöll tre pallplatser i stafett och sprintstafett i världscupen och en trettondeplats i skiathlon i VM 2019.

Nu blir Evelina Settlin teståkare i landslagets vallateam.

– Det är en rekrytering som vi är otroligt stolta och glada över. Det är nog få som har en sån hög kapacitet som Evelina har, säger längdskidlandslagets vallachef Petter Myhlback på tisdagens pressträff.

”Fina ord”

Settlin blir glad över lovorden.

– Det är fina ord och det ska jag försöka leva upp till. Det här året har jag inte tränat som jag har gjort de senaste åren men jag hoppas att jag håller en hyfsad nivå, säger hon.

Settlins uppgift blir bland annat att vara ute och testa fästvalla inför tävlingarna.

– Det är en bra grej att ha någon med en ganska färskt avslutad karriär, som är bra tränad och kan vara med och åka skidor fortfarande. Sedan har jag hela karriären varit ganska intresserad av mitt eget material, så jag har lite kunskap i ryggmärgen, säger Settlin.

Ändrar i teamet

Hon tror att Myhlback värdesätter att ha ytterligare en kvinna med i teamet.

– Det är något jag själv kanske har saknat lite när jag tävlade. Att ha någon som kan åka med de aktiva damerna som har lite liknande kroppsvikt och teknik, säger Settlin.

Det blir också ytterligare omkastningar i vallateamet.

Teståkaren Helene Söderlund trappar ner sitt jobb och Martin Norrgård, som tidigare vallade Johanna Hagströms och Marcus Grates skidor, har blivit stadsdirektör i den finländska staden Nykarleby.

– Jag brukar säga att han har blivit borgmästare i en finsk stad, så vi säger att han är borgmästare... Han är folkvald, har tackat ja till en sån tjänst och lämnat oss, säger Petter Myhlback och berättar att Norrgårds ersättare blir Karl Edenroth från Piteå Elit.

Jobbar som bygginspektör

Även Evelina Settlin har ett annat jobb som redan är i full gång.

– Jag blev färdig byggingenjör i våras, så då började jag som bygginspektör på kommunen i Sollefteå där jag bor, säger hon.

Hon ska kombinera sina båda jobb i vinter.

– Jag känner att det här var en jätterolig möjlighet att få komma ut och göra alla resor ändå, utan att behöva prestera på samma sätt, säger Settlin.