Sadibou Sy vinner PFL-bältet – blir historisk

Ett nytt stycke svensk MMA-historia har skrivits.

Under natten till lördag vann Sadibou Sy, 35, PFL-mästarbältet i weltervikt efter fem titelronder i New York.

Han blev också drygt tio miljoner kronor rikare.

PFL, Professional Fighters League, anses vara en av de mest prestigefyllda MMA-organisationerna bakom världsledande UFC.

Svenske veteranen Sadibou Sy har fajtats i PFL:s annorlunda slutspelsformat sedan 2018. Nu kan ha titulera sig mästare för första gången.

Under natten till lördag, i PFL-finalen i New York, besegrade den 35-årige svensken Dilano Taylor över fem titelronder i weltervikt. Detta på enhälligt domslut och poäng (49–46).

Blev mångmiljonär

Förutom att han vann titeln så blev han också en mångmiljonär på köpet när han fick ta emot en jättestor prischeck på en miljon dollar efter sin seger.

– Wow... Om jag ska vara ärlig är det så mycket jag har i huvudet som jag vill säga. Men det är överväldigande, säger Sy i sin segerintervju med så väl mästarbältet som den svenska flaggan över axlarna.

– Jag har jobbat sedan 2002 för det här. Att då stå här med bältet, som mästare. Det är overkligt.

Varit med länge

Till skillnad från UFC så använder sig PFL av ett slutspelsformat med utslagsrundor följt av en final. Och för Sadibou Sys del så var detta den första gången han tagit sig till en final på fem ronder, även om han varit med i just PFL sedan den organisationens begynnelse (2018).

– Om jag ska vara ärlig tränar jag för fem rundor. Men jag hade velat avsluta honom (Taylor) tidigare. Men han är en tuff motståndare. Hatten av till honom, säger Sy.

MMA-historia

35-åringen skriver även ett stycke svensk MMA-historia tack vare segern, som förste svensk att vinna en titel av den digniteten inom MMA.

Närmast har Alexander ”The Mauler” Gustafsson varit, som fajtats för UFC-titeln tre gånger under sin karriär. Samtliga tre titelfajter slutade dock med förlust.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN