Mejla

Anna Andersson

Anna Andersson: Han visade var rallyhjärnan finns

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: TT

Det svenska rallyhjärtat finns i Värmland. Det bevisar Rally Sweden år efter år, men hur stort det än är så räcker det inte med kärlek.

Inte om du vill bli bäst i världen.

Då krävs det en hjärna ­också.

Pontus Tidemands värmländska är lika bred som hans leende efter segern i Rally Sweden. För första gången har han vunnit rallyt som avgörs på hans hemmaplan och för första gången har han dessutom dominerat en VM-tävling från den första till den sista dagen. Det är ett stort kliv framåt i jakten på en VM-titel och det är dit som Tidemand vill.

Sverige har inte vunnit någon VM-titel i rally på seniornivå sedan Stig Blomqvist gjorde det 1984. Sedan dess har Per-Gunnar Andersson tagit två titlar i junior-VM, Patrik Sandell en och Pontus Tidemand en. Sandell kör numera rallycross medan Andersson nådde en fabriksstyrning i WRC, men lämnade mästerskapet tillsammans med Suzuki 2008.

Sedan dess har hoppet stått till Pontus ­Tidemand.

Många tvivlade på hans kapacitet

Han blev mästare i det asiatiska mästerskapet 2015 innan han förra året satsade mot VM-titeln i WRC2, men den gången räckte han inte till. Han gjorde ett par misstag för mycket och gick ofta ut något långsammare för att sedan jaga ikapp under avslutningen av rallyt – och där förlora i en sekundstrid.

Det var en säsong som fick många att tvivla på Tidemands kapacitet, på om det var hjärtat eller hjärnan som styrde.

I år har han och teamet valt en annan ­strategi för att nå VM-titeln i WRC2 och ­Tidemand är också tydlig med att det bara är ett delmål.

Han vill betydligt mer än så och hans agerande på de isiga vägarna ger tyngd till hans ord. Han och kartläsaren Jonas Andersson ­ignorerade pressen, spände på sig bältena och gav max redan från start. Tidemand kontrollerade både bilen och motståndet, han ­dominerade tävlingen och även om teamet ville att han skulle bevaka sin ledning så ­valde han att gå på lite extra – på de partier där han ­anser att det går att göra det utan att ta för stora risker.

– En måste ju prôve lite, så en vet till ­näste gång, var hans enkla svar.

– En får inte så månge chanser.

Pontus Tidemand ser en framtid efter den där VM-titeln och han vet att det inte räcker med att ta den för att få chansen bland ­världens bästa rallyförare. Han har samma management som Andreas Mikkelsen som körde WRC förra året men är utan sits i år, som Esapekka Lappi som vann WRC2 förra året och är tredjeförare för Toyota i år och som den norske talangen Ole Christian Veiby som inledde Rally Sweden bäst av alla.

”95 procent i huvudet”

– Ska du bli bäst sitter 95 procent i huvudet. Det var väl det Nico Rosberg sa?, säger Tidemand som menar att skillnaden mellan F1 och WRC inte är speciellt stor.

– Vi pratar om att köra snabbt från start hela vägen in i mål, att fokusera. För att bli världsmästare måste man kunna köra fort ­utan att göra några misstag, det är de små ­missarna som gör skillnaden på den som blir mästare och den som missar titeln. Det ­handlar om den mentala styrkan

Att hjärtat finns i Värmland är ingen ­nyhet.

Men efter den här helgen tror jag att ­hjärnan också finns där.

avAnna Andersson

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

WRC

WRC2