Northug petar sig själv från stafetten

Av: Kristoffer Bergström

Publicerad:
Foto: Terje Pedersen, TT

Petter Northug är med i den norska VM-truppen.

Men får 31-åringen sköta uttagningen petar han sig själv från det mest ärofyllda loppet.

– Vi måste nog vara ärliga och säga att jag blir reserv där, säger han till norska TV2.

Sundby är med. Björgen och Weng är med. Utöver dem är ytterligare 17 skidåkare med i den norska VM-trupp som presenterades under lördagen.

I en skrällfri uttagning så sticker ändå Petter Northug ut mest. Norrmannen har genomlidit en miserabel säsong och var tre minuter från segraren Martin Johnsrud Sundby i dagens tremil i norska mästerskapen.

Efteråt ber norska TV2 att han väljer ut vilka åkare som bör åka varje distans i Lahtus, där VM drar igång om drygt två veckor.

Petter Northug är regerande världsmästare i sprint och femmil, så där är han given. Utöver det plockar han ut sig själv och Emil Iversen till lagsprinten.

Tycker att Krogh ska få platsen

– Som det ser ut nu är jag med och krigar om en plats där. Det är väl alltid en fyra-fem namn som kan gå lagsprinten, säger Northug till TV2.

För norrmännen är stafetten extra laddad. Trots att de varit en stormakt i längdskidor det senaste decenniet har de snuvats på OS-guldet på herrsidan både 2010 och 2014. I Lahtis ser inte Northug sig själv som den givne avslutaren – han tar i nuläget ingen plats alls.

I stället sätter Petter hoppet till Emil Iversen, Didrik Tönseth, Martin Johnsrud Sundby och Finn Hågen Krogh.

– Finn Hågen har ju gjort jobbet mot både Rysslands och Sveriges ankare tidigare under säsongen. Hade jag varit i samma situation som Finn hade jag blivit irriterad och förbannad om jag inte hade fått gå den. Den förtjänar han att få gå, säger Northug till TV2.

Publicerad: