Cibicki tillbaka i Malmö när mästarna förlorade

”Jag vill ha en startplats, så enkelt är det”

1 av 4 | Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN
SPORTBLADET

MALMÖ. MFF fick bra ränta på Pawel Cibicki till J-Södra.

Mästarna fick tillbaka mer Cibicki än man lånade ut till J-Södra – fyra extra kilo muskler.

Nu vill 23-åringen också ha en tyngre roll på planen.

– Jag vill ha en startplats, så enkelt är det, säger anfallaren som gjorde comeback i MFF i förlusten mot Helsingör.

MFF förlorade säsongspremiären mot Helsingör, mittenlag i danska andraligan, på Malmö IP inför 3084 åskådare med 1-0 (0-0).

Danskarnas mål kom efter en kommunikationsmiss i MFF-försvaret i den 79:e minuten.

En minut senare borde MFF, som bytte ut stora delar av startelvan i paus och totalt använde 19 spelare i matchen, ha kvitterat.

Jättetalangen Pavle Vagic, född år 2000, gick omkull och domaren pekade på straffpunkten. Men Erdal Rakip slog inte straffen bättre än att danskarna målvakt kunde tippa bollen i stolpen.

Sedan hade MFF en dubbelchans på stopptid när först Franz Brorsson och sedan Erdal Rakip hade två jättelägen men danskarna kunde rensa två gånger om, till slut på mållinjen.

En Foppa-frispark

Så länge matchen stod 0-0 var Pawel Cibicki närmast att ge MFF ledningen med sin wobblande frispark i ribban i andra halvlek.

– Det var en Emil Forsberg-frispark. Jag tränade mycket ihop med Emil på den när han var här i MFF, säger Cibicki, som bortsett från förlusten njöt av att vara tillbaka i den himmelsblå tröjan.

– Det är hör man hör hemma.

Efter bara tolv starter i allsvenskan för MFF på tre år lånades Cibikci ut till J-Södra hela fjolårssäsongen.

Där fick 23-åringen fullt förtroende och det blev succé direkt. Han gjorde tio mål och bidrog starkt till att nykomlingen höll sig kvar med lite marginal.

Men redan i september stod det klart att han skulle återvända till klubben i sitt hjärta. Då skrev han också på ett kontrakt till 2019.

”Bara muskler”

MFF har fått tillbaka mer Cibicki än man lånade ut.

Han har alltid vägt lite lätt.

– Jag har kört mycket i gymmet under uppehållet och gått upp tre-fyra kilo. Bara muskler. Jag väger 74 nu.

Men det handlar inte om beachmuskler som bröst och biceps.

– Jag har framför allt jobbat med bålstyrkan för att kunna hålla undan bättre men också bli lite mer explosiv och snabbare. Men jag får inte lägga på mig för mycket för då tappar jag snabbhet. Ett par kilo till hade inte skadat, men jag tar det sakta.

En tyngre Cibicki vill nu ha en tyngre roll på planen än när han var i MFF förra gången. I Alexander Jeremejeffs frånvaro (just tillbaka efter skada) startade han på topp mot Helsingör ihop med Markus Rosenberg.

– Jag vill ha en startplats, så enkelt är det. Jag nöjer mig inte med att sitta på bänken. Det gäller för mig att verkligen ta chansen när jag får den och inte bara snacka. Är jag dålig ska jag inte spela men är jag bra ska jag spela, säger Cibicki.

FAKTA

Matchens fem punkter

Utropstecknet

Anton Tinnerholm var en av få rutinerade i andra halvleks elva. Kanske bäst på plan då och verkar ha tagit kliv som fotbollsspelare när han briljerade fint tekniskt i offensiven.

Frågetecknet

Vem ska spela bredvid/bakom Anders Christiansen på mitten? ”AC” är inte tillbaka från skadan ännu men given när han är det. Tränare Pehrsson har varit tydlig med att han vill ha en lite offensivare mittfältare (AC) och en mer balanserande. När nu Enoch Kofi Adu är såld så lär frågan om det blir Erdal Rakip eller Oscar Lewicki bli en följetong hela försäsongen.

Offensiven

Blev bättre och frejdigare i matchen när ”junisarna” släpptes in efter paus. I första halvlek fanns bra tendenser men, som Pehrsson poängterade, körde man fast mycket på högersidan utan att kunna vända över till fria spelare ute till vänster.

Defensiven

Kommunikationsmiss ledde fram till danskarnas mål men lite förlåtligt då de inblandade spelarna i princip aldrig spelat ihop.

Pehrsson tyckte att ”triggersen” när pressen skulle starta inte fungerade i första halvlek men att de blev bättre i andra.

Snackisen

Kari Arnasons framtid förstås. Islänningen ska ha packat ihop alla sina grejor i omklädningsrummet i torsdags och dragit till Cypern. Det stod ju snabbt klart redan på fredagen att Pehrsson inte talade sanning under sin första pressträff inför en match som MFF-tränare. Efter matchen ville han inte alls kommentera det hela. Vd:n Niclas Carlnén vägrade också uttala sig.