”Är julafton varje gång”

avAnna Andersson, Anna Andersson

Publicerad:

Fler stjärnor väljer rallycross: Mycket adrenalin

Det sägs att rallycrossen är rötterna. Att det är den sanna motorsporten. Men det är inte längre bara en folksport – nu har de stora stjärnorna hittat dit.

– Det är som ett lejon sovit och tar över in i framtiden, säger Petter Solberg.

Pontus Tidemand, regerande junirovärldsmästare i rally ska varva med att köra rallycross i år.Foto
Pontus Tidemand, regerande junirovärldsmästare i rally ska varva med att köra rallycross i år.Foto

I år är det premiär för VM i rallycross, men redan förra året var suget efter sporten stort och Patrik Sandell bytte rally mot rallycross och DTM-stjärnan Mattias Ekström gjorde ett inhopp i Sverige.

Ekström är uppvuxen med sporten eftersom hans far tävlade och nu har han valt att återvända. I veckan presenterade han sitt eget VM-team (EKF) med junior­världsmästaren i rally, Pontus Tidemand, som förare.

– Jag har det i blodet, det är inte segt och långdraget, varken för publik eller deltagare. Det är action, kul att köra och kul att titta på, säger Audiföraren vars team kör premiären eftersom bilen inte är klar.

”Är socialt trevligt”

– Som förare är det jul­afton varje gång man sätter sig bakom ratten. I starten, när du tittar till vänster, sen till höger och ser fyra bilar, hör motorn ösa och du vet att kopplingen ska upp så är det bråttom. Du drar i växelspaken och det är trångt, trångt till första sväng. Det är hårda tag och det smäller. Det är inget för dem som ska åka runt och fila naglarna.  Det känns i hela kroppen, det är rallycross.

Det avgörs dessutom på en för publiken överskådlig bana, det direktsänds i tv, det går fort och bilarna kör vidrör varandra i jakten på att vara först in i den första kurvan.

– Det är koncentrerat, det är socialt trevligt i depå­området och eftersom vi kan kubbas på banan ger det ett extra moment. Det är mycket adrenalin på kort tid, säger Pontus Tidemand som i år kombinerar rally och rallycross.

När VM startar nästa helg står unga Timmy Hansen, son till EM-legendaren Kenneth Hansen på startlinjen, men det gör även rallyvärldsmästaren Petter Solberg och Jac Villeneuve, världsmästare i F1 och vinnare av klassiska Indy 500.

– Rallycross är en enkel sport, det är bra tv-underhållning, bilarna accelererar snabbare än en F1:a och det är aktion från start till mål, säger Solberg.

– VM-statusen ger sporten prestige. Faktum är att det står fler världsmästare på startlinjen här än i rally-VM och vi kör dessutom samtidigt på banan. Det kan inte bli annat än megabra.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Rally