Mejla

Per Bjurman

Bjurman: Happy days igen tack vare Landeskog

Landeskog gjorde två mål för Colorado natten mot söndag.
Landeskog gjorde två mål för Colorado natten mot söndag.

NEW YORK. En tjurig svensk håller på att leda Colorado Avalanche till ­himlen med sanslös talang och skoningslösa tacklingar över hela isen.

Nej, det är inte 1996 i Klippiga ­bergen igen och ”Foppa” har inte gjort comeback.

Det är 2014 och och den nye b­lågule sheriffen i Denver heter ­Gabriel Landeskog.

Kanske framstår det som både övermaga och orättvist att jämföra Gabriel Landeskog med den mest magnifike svenske forward som funnits, men faktiskt:

Det har varit omöjligt att inte tänka på ”Foppa” under den 21-årige ­stockholmarens två inledande ­playoff-framträdanden i den e­lektriska serien mellan Colorado ­Avalanche och Minnesota Wild.

Det är med forsbergsk beslutsamhet och killer-instinkt han vräkt in tre mål, det är med forsbergsk stridslystnad och fysik han tacklat Minnesota-vildar till nästa torsdag i praktiskt taget varje ­byte och det är med forsbergsk passion han – som kapten och allt – han fått det att slå gnistor i Pepsi Center som det inte har gjort sedan 21 fortfarande var ett aktivt tröjnummer i Avalanche.

Man kan ju bli våt i ögat för mindre.

Ska omöjligen kunna dominera

Liksom ”Foppa har ”Gabbe” för all del ypperliga lagkamrater också; ja nästan i Joe Sakic- och Claude Lemieux-klass. Kedjan han bildar med Paul Stastny och rookie-fenomenet Nathan MacKinnon – blott 18 år gammal – har varit hela Stanley Cup-slutspelets hittills största tivoliattraktion och därtill en regelrätt poängmaskin. MacKinnon och Stastny delar förstaplatsen i skytteligan på 7 poäng vardera (på två matcher alltså!) och Landeskog och Stastny delar diton i målligan med tre fullträffar per skalle.

Det märkliga i ekvationen är att både den svenske kaptenen och MacKinnon är Stanley Cup-debutanter och enligt vedertagen teori ska sådana omöjligen kunna gå in och dominera som de gjort.

Intensiteten är så mycket större, tempot så mycket högre och närkamperna så mycket brutalare än under serie­lunken att det tar aldrig så begåvade kids minst ett år att vänja sig, lyder det allmänna antagandet.

Men det är som att det sprakande r­adarparet i Denver bara struntar i det och kör på – måhända på inrådan av coachen Patrick Roy; han verkar ha ­lika lite respekt för hur det ”ska vara” som han hade för motståndarforwards när han var världens bäste målvakt.

Nu kan de slåss om Stanley Cup

Nu väcks hoppet åter om att Avalanche ska vara med och slåss om titeln.

Det är det kanske lite tidigt att börja prata om, därtill krävs de facto 13 vinster till – mot motstånd som bara blir mer och mer avancerat

Men fortsätter Gabriel Landeskog och hans lagkamrater att spela lika hård, begåvad och emotionell hockey finns chansen.

Så happy days är tillbaka i Klippiga bergen och det beror bland annat på en svensk superstar.

Igen.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN